Published On: mie, aug. 19th, 2020

Din septembrie, declaratia pe propria raspundere va fi din nou OBLIGATORIE

Noul an scolar 2020-2021 aduce cu el reguli “militaresti” care vor trebui urmate cu sfintenie pentru a evita raspandirea coronavirusului. Pentru inceput, este bine de stiut ca celebra declaratie pe proprie raspundere este din nou de actualitate. Elevii vor intra in scoala pe 14 septembrie doar daca parintii lor semneaza o declaratie pe propria raspundere, altfel nu sunt primiti la ore, prevede ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sanatatii.

Elevii vor fi primiti in scoala doar daca parintii lor semneaza o declaratie pe propria raspundere, potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sanatatii marti seara. Conditionarea accesului in scoala pentru elevi apare in nota Declaratiei pe propria raspundere pentru parinti, publicata in Anexa 4 a draftului.

Documentul prevede: “Declaratia conditioneaza primirea copilului in colectivitate la inceputul fiecarui ciclu de prezenta fizica in spatiul scolar si va fi prezentata la triajul epidemiologic la intarea in unitate”.

In acest formular parintii declara urmatoarele:

Faptul ca in ultimele 14 zile:

Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi, rinoree, etc).

Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19

Copilul nu a venit in contact cu o persoana testata pozitiv pentru aceasta afectiune.

Nu voi aduce copilul in colectivitate daca prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi, rinoree, etc).

In draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de masuri sanitare si de protectie in unitatile de invatamant in perioada pandemiei COVID-19, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, se arata ca masurile esentiale pentru prevenirea/limitarea pe cat posibil a imbolnavirii includ: Igiena riguroasa a mainilor; Masuri ferme de curatenie si dezinfectie in unitatea de invatamant; Purtarea mastii de protectie atat de catre elevi, cat si de catre intregul personal pe toata perioada atunci cand se afla in interiorul unitatii de invatamant; Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbarii salii de clasa de catre elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasa de elevi = 1 sala de clasa.

Organizarea claselor de elevi

Este prevazuta asigurarea unei distantari de minimum un metru intre elevi sau montarea unor separatoare in situatia in care asigurarea distantei de un metru nu este posibil, dar si ca, in vederea pastrarii distantei fizice, fiecare copil isi va pastra acelasi loc in banca pe tot parcursul prezentei in clasa;

Se va elimina mobilierului care nu este necesar, iar cel ramas va fi asezat asa incat sa fie obtinuta distantarea de minimum 1 metru intre elevi sau montarea de separatoare transparente in situatia in care distantarea nu este posibila. Bancile vor fi pozitionate astfel incat elevii sa nu stea fata in fata, iar contactul intre prescolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat.

Elevii si personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca atat in timpul orelor de curs, cat si in timpul recreatiei, atunci cand se afla in interiorul unitatii de invatamant. Se vor stabili locurile in care vor fi amplasate cosurile de gunoi destinate aruncarii/eliminarii mastilor uzate. Cosurile de gunoi vor fi de tip cos cu capac si pedala prevazut cu sac in interior.

Totodata, va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaleta (plecarea si intoarcerea de la/la clasa, evitarea aglomerarii in interiorul grupului sanitar).

Elevii vor fi instruiti sa nu interactioneze fizic (nu se vor imbratisa, nu isi vor atinge reciproc mainile si nu vor sta aproape unul de celalalt); Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activitati care implica schimbul de obiecte.

Elevii nu vor consuma in comun mancarea sau bauturile si nu vor schimba intre ei obiectele de folosinta personala (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc).

Alte masuri esentiale mentionate sunt informarea permanenta a personalului, elevilor si parintilor / apartinatorilor cu privire la masurile de protectie impotriva infectiei SARS-CoV-2; Necesitatea izolarii la domiciliu a elevilor, in cazul aparitiei febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate in respiratie, pierderea gustului si a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei; – Unitatile de invatamant vor pune in aplicare regulile generale din acest ghid si vor adopta norme specifice.

O clasa se inchide 14 zile la primul caz confirmat de Covid 19

AN SCOLAR 2020-2021. Scolile afla cum se deschid abia pe 10 septembrie

Directiile de Sanatate Publica a fiecarui judet trebuie sa informeze, pana in 7 septembrie, Inspectoratele Scolare privind situatia epidemiologica, acestea urmand sa propuna scenariul de incepere a scolii. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta vor emite, pana in 10 septembrie, hotararea privind scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant.

Criteriul epidemiologic in baza caruia unitatile de invatamant vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidentei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori)”, se arata in proiectul de ordin.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>