Published On: sâm, aug. 15th, 2020

Cand uram “La multi ani” de Sfanta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie? / Explicatia preotilor

Multi romani sunt in dilema atunci cand vine vorba despre Sfanta Maria. Pentru ca exista doua sarbatori religioase cu acelasi nume, la 15 august si la 8 septembrie nu se prea stie cand se ureza “La multi ani” celor care poarta numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate. Unii romani aleg sa transmita urari pe 15 august, in Ziua Adormirii Maicii Domnului, in timp ce altii fac acest lucru la 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului. Mai exista si categoria a treia, care sarbatoreste ambele zile. Preotul Eugen Tanasescu spune ca ar trebui sa fim felicitati de cate ori se sarbatoreste praznicul sfantului al carui nume il purtam. Randuiala considera ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importanta pentru cinstirea Maicii Domnului. In acea zi, Ea a adormit si a inviat, simbolizand invierea muritorilor de rand atinsi de Divinitate. De asemenea, preotul Tanasescu mai spune ca la onomastica este sarbatorit sfantul respectiv, nu aceia botezati dupa el. “Cinstim sfantul al carui nume il purtam. Iar urarea potrivita este: Sa porti numele sfantului cu dragoste si demnitate!, La multi ani duhovnicesti in imparatia Cerurilor! si La multi si binecuvantati ani!”. Facem o greseala enorma: dam sfantul la o parte si ne serbam noi asezandu-ne in locul lui. Sa nu cadem in aceasta ispita! Noi trebuie sa cinstim numele sfantului prin fapte. Daca facem fapte bune, vom fi impreuna cu el. Sfintii ne iubesc pe toti, mai ales daca le purtam numele”, arata parintele Tanasescu.
Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica pe 15 august. 1.819.378 sunt femei si aproximativ 416.844 sunt barbati. Dintre femeile care isi serbeaza joi onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poarta numele Marinela si alte 31.149 Mioara. De asemenea, in Romania traiesc 310.751 de barbati care poarta numele Marian si 102.620 care se numesc Marin.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>