Published On: vin, iul. 10th, 2020

Romanii NU mai sunt doriti in UE

Roamnii nu mai sunt doriti in UE. Accesul cetatenilor romani este restrictionat pe teritoriul a opt state din Uniunea Europeana in contextul numarului mare de noi infectari din Romania din ultima perioada.

Aceste restrictii difera de la interzicerea totala in Malta, la obligativitatea a 14 zile de autoizolare sau necesitatea prezentarii unui test negativ pentru COVID 19.

Sunt 8 state din UE care au introdus deja masuri de restrictionare de diverse feluri, inclusiv cu obligativitate de autoizolare, dar sunt variatiuni de la stat la stat. Sunt state care impun obligatia de autoizolarea, cum este Lituania, care recomanda autoizolarea 14 zile, sau Slovacia care spune ca puteti intra pe teritoriul ei ca destinatie finala daca prezentati un test negativ facut in ultimele patru zile, stati 5 zile in autoizolare, la finalul acestora mai faceti un test, care, daca este negativ, puteti calatori liberi. Malta interzice complet intrarea cetatenilor romani pe teritoriul sau“, a aratat Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca misiunile diplomatice lucreaza zilnic pentru a raporta privind situatia epidemiologica in contextul pandemiei de coronavirus.

E greu de anticipat daca vor mai fi si alte state care vor introduce Romania pe o astfel de lista, dar totul depinde de evolutia epidemiologica din Romania”, a declarat Bogdan Aurescu.

Care sunt statele cu restrictii pentru romani

In total peste 10 state europene au impus restrictii cetatenilor romani in contextul numarului mare de cazuri de coronavirus.

Trei dintre ele (Norvegia, Finlanda si Malta) interzic complet accesul pe teritoriul lor cetatenilor romani. Finlanda a anuntat, chiar joi, ca va redeschide frontierele pentru cetatenii din 17 state europene, dar Romania nu se numara pe aceasta lista, cum nu este nici vecina Suedia sau Franta, Marea Britanie, Portugalia si Spania.

Potrivit MAE, in acest moment romanii pot intra in Finlanda doar daca au permis de rezidenta, sunt angajati in baza unui contract de munca, viziteaza o ruda de gradul I sau studiaza la o institutie de invatamant in Finlanda.

Celor trei adaugam Cipru si Austria, care au anuntat ca romanii vor fi primiti in interiorul granitelor doar daca prezinta un raport medical, efectuat cu 72 de ore inainte de intrarea in tara, in care sa se certifice ca a fost testat negativ la noul coronavirus.

Austria a pus Romania, alaturi de Bulgaria si Republica Moldova, pe lista privind alerte de calatorii, iar cetatenii romani vor trebui sa se izoleze timp de 14 zile sau sa prezinte un rezultat negativ pentru a putea intra pe teritoriul austriac.

In schimb, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia si Slovacia permit accesul romanilor, cu obligativitatea intrarii in izolare pentru 14 zile.

Numarul mare de noi infectari zilnice cu coronavirus a mentinut Romania pe lista tarilor nesigure si in evaluarea autoritatilor britanice. Marea Britanie a facut publica vineri lista celor 59 de tari cu destinatie sigura din punct de vedere epidemiologic. Dupa revenirea din aceste tari, cetatenii britanici nu mai sunt obligati sa stea in izolare 14 zile. Romania nu se afla, insa, pe aceasta lista.

Mai avem si un caz aparte, si anume Grecia. Dependente de industria turismului, autoritatile elene au deschis granitele pentru turistii straini, cu exceptia sarbilor din 6 iulie, dar au introdus teste, la inceput aleatorii, apoi obligatorii de joi.

Romanii erau deja testati in marea lor majoritate la intrarea in Grecia. Problema care a intervenit a fost statutul Romaniei, care a devenit tara de zona galbena, cu a treia cea mai mare rata de infectari din Europa in ultimele doua saptamani. Astfel, toti pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena si Heraklion (Creta) au fost testati si au fost nevoiti sa astepte rezultatul la hotel.

Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a avertizat ca autoritatile din Grecia, destinatia preferata de vacanta pentru romani, pot modifica fara preaviz conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de numarul de noi cazuri de infectie cu Covid-19 care vor fi inregistrate in Romania.

Cresterea numarului de cazuri noi depistate au asezat Romania inca de la finalul lunii iunie in zona galbena a pandemiei de coronavirus, care impune conditii si restrictii pentru romanii care si-au propus sa plece in vacanta peste hotare de la 1 iulie. Romania se numara acum, alaturi de Suedia,Bulgaria, Portugalia si Polonia, intre tarile cu un risc epidemiologic mai mare, care determina unele tari europene sa solicite completarea de declaratii sau izolarea pe o anumita perioada la intrarea pe teritoriul lor.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>