Published On: joi, iul. 9th, 2020

Noua lege a carantinarii si izolarii a trecut de Camera Deputatilor / Cum li se va schimba viata celor infectati cu coronavirus

Camera Deputatilor a adoptat legea carantinarii si izolarii bolnavilor de COVID. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in cursul zilei de joi, 9 iulie, legea care prevede carantinarea si izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Cu 266 de voturi „pentru”, 11 „contra” si 8 abțineri, actul normativ urmeaza sa ajunga la Senat, for decizional In acest caz.
Trebuie spus, insa, ca a suferit modificari substantiale fata de varianta initiala, cea mai importanta vizandu-i pe romanii care vor fugi din carantina sau izolare. Concret, acestia vor ajunge in carantina institutionalizata si vor fi nevoiti sa suporte cheltuielile din buzunarul propriu, prevedere pe care PSD o eliminase in prima faza.

Ce presupune carantina si izolarea, conform modificarilor din Comisia Juridica

Concret, a fost acceptata posibilitatea detasarii medicilor in timpul starii de alerta, iar carantinarea persoanelor infectate se poate face doar printr-o decizie a DSP, in care sa se specifice atat durata masurii, cat si calea de atac.

In ceea ce priveste izolarea, aceasta se poate face fara consimtamantul persoanei, insa medicii nu pot impune un tratament fara ca pacientul confirmat cu COVID-19 sa isi dea acordul. Asimptomaticul poate fi izolat la domiciliu, dar medicul are dreptul sa decida daca se impune internarea sa in spital.

Ce presupune carantina si izolarea, conform modificarilor aduse legii
In urma amendamentelor depuse de PSD, carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent patogen in spatii special desemnate de autoritati, la domiciliu sau in locatia declarata de persoana carantinata stabilita prin decizie motivata a Directiei de Sanatate Publica. Decizia trebuie sa contina mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata masurii, precum si calea de atac prevazuta de lege.

Cat despre izolare, aceasta prevede separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale unui agent patogen, fie la domiciliu, fie intr-o unitate sanitara, in vederea monitorizarii starii de sanatate si aplicarii unui tratament pe baza consimtamantului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate.

Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau in locatia declarata, cu exceptia situatiilor in care, pe baza datelor stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, si rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane in unitatile sanitare, prevazute prin hotarare a Guvernului.

Daca un medic constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara, acesta poate decide carantinarea persoanei in unitatea sanitara pentru maxim 24 de ore si trebuie sa informeaze directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.

Autoritatile publice centrale sau locale au obligatia de a asigura necesarul de hrana, tratament, precum si livrarea acestora pentru persoanele aflate in carantina sau izolare la domiciliu, in conditiile in care persoanele se afla in imposibilitatea de a-si asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii.

Persoanele care nu respecta masura de carantina la domiciliu sau in locatia declarata au obligatia de a suporta cheltuielile carantinarii in spatiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suporta de catre Ministerul Sanatatii, din bugetul aprobat cu aceasta destinatie si se recupereaza de la persoanele obligate a le suporta.

Cat despre bunurile suspecte de a fi contaminate, acestea sunt carantinate pana la decontaminare sau distrugere, dupa caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ si va fi comunicata persoanei al carui bun se carantineaza. Procedura de aplicare a masurii de carantinare a bunurilor se stabileste prin ordin al Ministrului Sanatatii.

Nu pot fi carantinate bunurile de folosinta personala apartinand persoanelor internate sau aflate in carantina sau izolare. In cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despagubit, din bugetul Ministerului Sanatatii.

Pe durata instituirii masurilor in domeniul sanatatii publice, in situatii de risc epidemiologic si biologic, conducatorii institutiilor implicate pot dispune detasari pe durata limitata, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical si auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sanatatii, al Comandantului actiunii sau, dupa caz, al conducatorului institutiei.

Textul complet al legii aici

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>