Published On: Dum, iul. 12th, 2020

Mai stiti ce este BRAGA? Istoria bauturii de altadata, ieftina si buna

Unde-i braga e si poveste

Braga este o bautura racoritoare, cu gust dulce-acrisor, care se obtine prin fierberea cu apa a meiului macinat. Este considerata o bautura a turcilor nomazi din Asia Centrala, consemnata incepand din secolul X, care mai apoi a ajuns in Anatolia, iar de acolo s-a raspandit, inclusiv in Balcani.
In anii de dinainte de ’89 puteai bea braga in aproape orice oras al tarii, iar pe litoral batutura era „vedeta”.
Braga era ceva mai uzual ca painea, la ordinea zilei, si atunci nimeni nu a stat sa-si bata capul cu ea, mai ales ca era facuta de oameni cu posibilitati materiale reduse.

Cel mai renumit „fabricant“ de braga, din neamul Baiaram, din Drobeta Turnu Severin, spunea nostalgic oricui dorea sa afle cate ceva despre trecutul neamului ca, daca insula Ada-Kaleh nu ar fi fost inghitita de apele lacului de acumulare Portile de Fier I, in 1969, „multi negustori din acest spatiu exotic, imbietor si plin de seductii ar fi continuat sa produca baclavale, rahat, serbeturi si, nu in ultimul rand, braga“.
Am gasit intr-un ziar local o evocare a unei vechi bragagerii din Braila, descrisa ca o casa ponosita pe care era scris „Racoritoare” … Din pacate, astazi la Braila nu se mai fabrica licoarea.
Strigatul bragagiului rasuna, in urma cu un secol, pe ulitele targurilor din Braila si in aproape fiecare casa exista o cana de metal folosita pentru braga. Cei mai fideli clienti pareau a fi copiii: micile lor economii erau adesea investite in licoarea bruna, tulbure, dulce-acrisoara si placut intepatoare la limba.

Cum se prepara braga: fara „E”-uri, fara coloranti, fara aditivi de gust…

In Moldova, braga se prepara din 2 kg tarate de grau, care se amesteca cu 1 kg de malai, pana se obtine un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se pune la foc. Dupa ce se coace, se scoate din cuptor si se pune la dospit intr-un butoi de lemn. Se framanta, se adauga apa, drojdie si se lasa apoi timp de 4-5 zile. Dupa ce se scoate din butoi, se strecoara (sa nu aiba crupe) si se pune intr-o cana de lut sau de sticla, in care se adauga zahar.
Braga este o bautura care contine vitamina A si patru tipuri de vitamina B, precum vitaminele C si E. Braga produsa dupa reteta traditionala este foarte sanatoasa, nu contine coloranti si E-uri. Este o bautura folositoare pentru copii si tineri, pentru sportivi si pentru cei care depun efort fizic si intelectual.
Pentru valoarea nutritiva a bragai un rol aparte il joaca si acizii organici (in medie 0,5 – 0,6%), printre care si acidul lactic, care imprima bauturii in fermentare un gust placut si proaspat. In plus, aceasta are si o actiune bactericida.
In timpul fermentatiei, in braga se produce acid lactic, un tip de acid rar intalnit in produsele alimentare, care ajuta digestia si este, de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.

 

 

Ieftin ca braga, dar nu prea

Datorita simplitatii prepararii, in limba romana a intrat expresia „ieftin ca braga”. Pe vremuri isi permitea oricine sa se racoreasca cu un pahar din aceasta bautura, care in timp a fost inlocuita de alte produse.
Astazi, aceasta bautura a devenit oarecum un moft cam scump platit. Pentru a iti satisface pofta trebuie sa ai in buzunar intre 4 si 10 lei pentru un litru, iar comanda se face online.

Tinand cont de vremurile pe care le traim, si saracia cu care ne luptam, e greu de crezut ca un pensionar care doreste sa simta gustul bragii de altadata isi permite sa isi potolesca pofta.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>