Published On: joi, iul. 16th, 2020

Coronavirusul pune la pamant economia Brailei / Focare in doua mari fabrici. Mii de braileni afectati

Epidemia de COVID-19 a inchis temporar o fabrica de confectii din Braila cu 476 de angajati. Autoritatile locale anunta ca proprietarii fabricii de confectii au decis sa suspende activitatea unitatii dupa ce 42 de persoane au fost testate pozitiv. Astfel, aproape 10% dintre angajatii fabricii de confectii din cartierul Chercea au fost diagnosticati cu SARS-CoV-2, iar 343 au primit de la DSP recomandarea de izolare voluntara pe care o respecta pentru protectia lor si a celor apropiati.

Prefectul Catalin Boboc a declarat ca a comunicat situatia creata ministrului Muncii, Violeta Alexandru, careia i-a solicitat o solutie pentru angajatii care nu pot munci, dar nici nu primesc somaj tehnic.

Intrucat in acest moment, urmare a deciziei CCR, nu este cert daca salariatii care au primit recomandarea izolarii vor primi concediu medical, iar restul salariatilor nu beneficiaza de somaj tehnic, conform prevederilor legale in vigoare, i-am comunicat ieri doamnei ministru Violeta Alexandru aceasta situatie, solicitandu-i sprijinul pentru solutionarea problemei.

Doamna ministru a inteles situatia dificila in care se gasesc atat antreprenorul cat si salariatii si am convenit asupra unei propuneri de modificare a OUG nr.30/2020, ordonanta care stabileste masuri in domeniul protectiei sociale in contextul raspandirii SARS-CoV-2.

Propunerea de modificare ce urmeaza a fi inaintata in cel mai scurt timp Guvernului vizeaza acordarea indemnizatiei de somaj tehnic salariatilor angajatorilor a caror activitate este intrerupta sau redusa ca urmare a aparitiei unui focar SARS-CoV-2, sau ca urmare a izolarii ori carantinarii personalului. Indemnizatia se va acorda pe toata perioada in care activitatea este intrerupta sau redusa”, a explicat prefectul Catalin Boboc.

Al doilea focar de coronavirus este la fabrica de piese auto ”Yazaki” unde muncesc 3.000 de braileni. Aici, situatia poate degenera in orice moment. In randul personalului au aparut  pana acum 15 cazuri de infectare cu virusul SARS COV 2, ultimele doua chiar astazi.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>