Published On: Dum, iun. 7th, 2020

Sarbatoarea Rusaliilor / Ce NU trebuie sa faci in aceasta zi. Evita certa si de fereste-te de fulgere

Pogorarea Sfantului Duh este o sarbatoare crestina importanta care are data schimbatoare. Aceasta sarbatoare crestina ortodoxa se mai numeste si Rusaliile. Scopul sau este sa ne aduca in fiecare an aminte de momentul in care Dumnezeu a trimis Duhul Sfant peste Apostolii lui Iisus Hristos care se adunasera in Ierusalim. Aceasta sarbatoare este alaturi de zilele de Pasti si de ziua Duminicii printre cele mai vechi sarbatori crestine. Pe langa acest lucru, este una foarte importanta care a facut raspandirea credintei crestine mult mai usoara.

Pogorarea Duhului Sfant este de fapt momentul in care Biserica a fost intemeiata prin faptul ca Dumnezeu a trimis Sfantul Duh in lume pentru a-i imputernici pe cei 12 Apostoli sa raspandeasca Cuvantul lui Dumnezeu la toti cei care nu descoperisera adevaratul Dumnezeu. Astfel Biserica devine o realitate vazuta prin pogorarea Duhului Sfant, iar trecerea la crestinism este de fapt a avea in suflet Duhul Sfant.

Pentru a calcula in ce zi se vor sarbatori Rusaliile, crestinii trebuie sa inceapa sa numere 50 zile de la data Pastilor. De aceea, aceasta sarbatoare mai are o denumire, si anume Cincizecimea. Sfantul Apostol Pavel a facut mentiuni despre aceasta sarbatoare care se mai numeste si Duminica Mare.
In Noul Testament, Cincizecimea le aminteste crestinilor de venirea Duhului Sfant sub forma de limbi de foc peste Apostoli. Prin pogorarea sfantului duh, Apostolii au fost sfintiti pentru a putea propovadui cuvantul lui Dumnezeu in Ierusalim, iar dupa aceea in intreaga lume. Duhul Sfant s-a pogorât in acest fel pentru a le arata crestinilor legatura cu Cuvantul Vesnic. Limbile de foc sunt de fapt limbi dumnezeiesti, iar ceea ce transmit este o invatatura diferita de cea omeneasca, este dumnezeiasca.
Se mai spune despre Rusalii ca este ziua de nastere a Bisericii deoarece in acest moment la crestinism s-au convertit un numar de aproximativ 3.000 de oameni. Acesti oameni au fost de fapt prima comunitate crestina in orasul Ierusalim, loc care a format nucleul bisericii din anii urmatori. Prin pogorarea Duhului Sfant, lucrarea mantuitoare a lui Hristos a trecut din partea sa umana in oameni.
O veche credinta populara spune ca Rusaliile sunt spiritele mortilor care dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare din saptamâna Pastelui refuza sa se intoarca sub pamânt si incep sa faca rele oamenilor. Credinciosii evita sa le numeasca Rusalii tocmai pentru a nu le inrai, de aceea ele mai sunt cunoscute ca iele, zâne sau soimane.

Traditii si obiceiuri care se pastreaza in zilele de Rusalii

Legendele spun ca Rusaliile, numite si Iele, sunt fiinte fantastice care stau pe pamant timp de o luna pentru a lua mintile oamenilor. Imbracate in alb, Ielele lasa in urma lor pamanturi arse si neroditoare, acolo unde se ascund in toata aceasta perioada
Rusaliile sunt cunoscute de credinciosi sub diferite nume, in functie de regiunea tarii. Asadar, acestea mai pot fi regasite sub denumirea de zane, soimane, iele, ursoaice sau imparatesele – vazduhului
O alta superstitie spune ca nu este bine sa te certi in aceasta zi pentru ca vei fi „luat de Rusalii”, adica vei fi pedepsit. Totodata, cei care merg la camp, la vie sau in locuri pustii se vor intalni cu spiritele rele care-i vor pedepsi pentru ca nu au respectat sarbatoarea.
Fiind o sarbatoarea foarte importanta pentru crestinii ortodocsi de pretutindeni, in acestea doua zile de Rusalii, pe 7 si 8 iunie, se pastreaza si cateva traditii si obiceiuri pentru a tine la distanta spiritele malefice.

Obiceiurile difera de la o zona la alta, insa in foarte multe locuri din tara se pastreaza traditia potrivit careia casele se impodobesc cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a alunga spiritele rele si bolile. Aceste ramuri trebuie inainte sfintite la Biserica.

De asemenea, o traditie foarte veche mai spune ca teiul fereste gospodariile de grindina, fulgere si duhurile rele ale zanelor, ramurile punandu-se si la icoanele din casa. Ramurile de tei, soc sau mure care se sfintesc la slujba din duminica Rusaliilor se pastreaza in casa tot anul si se folosesc ca leacuri atunci cand este nevoie. O traditie populara spune ca aceste leacuri au puteri miraculoase pana la Sanziene, adica pana pe 24 iunie.

In alte zone ale tarii, gospodinele ung cu usturoi usile pentru ca locuinta sa fie pazita de rele si ghinioane pana la sfarsitul anului. In plus, femeile fac anumite descantece menite sa alunge Ielele.

 

Citeste si Zi blestemata pentru pescarii din Braila / 3 barbati morti si unul disparut in apele Dunarii

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>