Published On: mie, iun. 10th, 2020

Noul cod rutier / Fara analfabeti pe drumurile publice. Permis de conducere doar pentru cei SCOLITI

Permis doar pentru cei scoliti

De luna viitoare, Codul Rutier sufera modificari majore. De la 1 iulie, permisul auto nu va mai putea fi obtinut decat de cei care au absolvit cel putin 10 clase. In trecut, era suficient ca acestia sa fie la varsta majoratului.

Controale mai dese pentru soferii cu boli de inima si pentru cei in varsta

Tot de luna viitoare, persoanele care au probleme cu inima ori care sufera de diabet vor obtine mai greu avizul medicului pentru a putea urca la volan, considerandu-se ca aceste afectiuni pot pune in pericol capacitatea soferilor de a reactiona la timp atunci cand se afla in trafic.

Cei trecuti de prima tinerete sunt obligati sa se prezinte mai des la controalele medicale. Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca acestia prezinta un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sanatate. Asadar, medicul este cel care urmeaza sa consulte si sa hotarasca daca soferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se vor aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Cu telefonul in mana, fara permis

Noile reglementari ale Codului Rutier prevad si ca cei care sunt prinsi vorbind la telefon in timp ce se afla la volan sa poata fi sanctionati prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Anvelopele vechi, amenda noua

Astfel, de la 1 iulie, Politia Rutiera va putea sa dea amenda pentru anvelopele uzate, iar aceasta ajunge pana la 725 de lei, asa ca este posibil sa iesiti mai ieftin daca le schimbati decat sa platiti amenda. Producatorii de anvelope au prevazut anvelopele cu martori de uzura. Acestia sunt pozitionati intre blocurile profilului de pe anvelopa, au o inaltime de 1,6 mm si sunt minim sase astfel de indicatori. Limita maxima de uzura este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranta este de 2 mm.

Trusele de prim ajutor, conforme si in termen

O alta prevedere din codul rutier pe care soferii trebuie sa o aiba in vedere este trusa medicala. In primul rand aceasta, daca a fost cumparata in urma cu ceva vreme, ar putea fi expirata, dar in al doilea rand, ar putea fi neconforma. Trusele medicale trebuie sa contina:

un dispozitiv intermediar pentru procedura de respiratie gura la gura,

cel putin 4 plasturi

rola de leucoplast

cel putin 5 pachete a cate 25 de bucati de comprese de tifon sterile

fasa de tifon

cel putin 2 bucati de bandaj nedeformabil

cel putin 2 perechi de manusi de unica folosinta

fasa elastica

cel putin 2 bucati de pansament steril absorbant

cel putin 6 ace de siguranta

cel putin o folie de supravietuire izoterma

o brosura cu instructiuni de prim ajutor autorizata de Ministerul Sanatatii Publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>