Published On: joi, mai 14th, 2020

CV de manager cu recomandare / Delia Rasnoveanu, propusa politic si tinuta in brate, dincolo de cuvintele “DIN CATE STIU EU” sau “NU STIU NIMIC”

Delia Rasnoveanu, membra PSD propusa la carma Spitalului Judetean Braila pe criterii politice, a dat dovada in acesti 3 ani de cea mai buna calitate care, de altfel, o si recomanda: supunerea. In acest articol nu ne referim la performantele dansei in calitate de medic epidemiolog, ci in calitate de manager al unui spital de judet.

Ne intoarcem in timp, la origini, prin anul 2017, luna mai, cand a luat fotoliul de manager interimar, dupa ce mandatul dr. Mihail Iugulescu a ajuns la finis. I s-a predat stafeta. Presedintele Consiliului Judetean Braila, Francisk Chiriac, a facut public numele persoanei selectate pentru a deveni manager interimar la SJU, in urmatoarele 6 luni, pana la organizarea concursului, in persoana Deliei Rasnoveanu.

Momentul adevarului a sosit, marcat de o performanta pe masura, sau nu!

De altfel, Delia Rasnoveanu a fost singura persoana care s-a inscris la concurs. A trecut cu brio de proba eliminatorie, adica selectia dosarelor, iar luni, 28 august 2017, a sustinut proiectul de management in fata unei comisii. Pare-se ca evaluatorii au fost multumiti de prezentarea lucrarii, dovada fiind rezultatele obtinute de candidata: 9,92 la sustinerea lucrarii, 9,73 la abilitati manageriale, iar nota finala de concurs 9,83.

Doamna doctor epidemiolog era vazuta ca o salvare a spitalului pe atunci, in conditiile in care “durerea spitalelor din Romania o reprezinta infectiile nosocomiale”. Si a fost, ca un pansament de moment, iar dupa, potopul!

Bine inscaunata, Delia Rasnoveanu si-a creat un plan de management prin care, teoretic isi asuma o modernizare a spitalului care trecere de barierele realului, dar care, suna bine, prea bine. “Un act medical de calitate intr-un mediu confortabil si sigur” dar si “prevenire, depistarea precoce si controlul infectiilor asociate asistentei medicale.” Acest plan viza anul 2017-2018. Zis si facut.

Anul 2018, sperante multe, cunostinte putine, spre deloc

In mai 2018, ziarul INFOBRAILA relata: “Cea mai mare criza a medicamentelor din Spitalul Judetean de Urgenta Braila de la inceputul anilor 1990 si pana astazi se desfasoara acum sub ochii neputinciosi ai medicilor din spital care nu au cum sa-si trateze bolnavii. Surse foarte bine informate din interiorul spitalul spun ca medicii nu mai au ser fiziologic, aspirina, manitol, ba chiar nici retetare! Medicii nu au cu ce sa isi faca treaba, sefii de sectii se plang ca atunci cand solicita diferite medicamente se lovesc, de cele mai multe ori de acelasi raspuns: “Nu avem”. Va puteti imagina ca nu exista nici macar ser fiziologic? Nici banala Aspirina nu se mai gaseste in spital, desi este atat de necesara in cazul AVC-ului ischemic sau infarctului de miocard acut. Antiinflamtoare, precum Algocalmin si Ketoprofen, de asemenea, lipsesc din spital. Nici in ambulator, unde se scriu retete, se completeaza registre, situatia nu este mai buna. Aici lipsesc chiar si retetare simple, registre, iar personalul medical este obligat sa lucreze, cum poate, in astfel de conditii.

In iunie 2018, colegii de la Obiectivbr.ro dedicau un intreg articol pentru a ridica problema lipsei sondelor urinare. Reactia doamnei manager, memorabila in acele timpuri, dar cu care ne-am obisnuit, din nefericire, a fost ca nu stie nimic despre aceste lipsuri, cu promisiunea ca “Luni va verifica”, convorbirea dintre reporterul Obiectivbr.ro si doamna manager, desfasurandu-se intr-o zi de vineri.

Dar sa nu ne plafonam la cateva “lipsuri” si sa continuam cu altele mai dureroare.

Digi24.ro relata in luna septembrie a anului 2018 “La Spitalul Judetean de Urgenta Braila este raportata si cea mai mare incidenta a infectiilor asociate asistentei medicale. Numai in primele 8 luni ale anului, au fost externati aproape 120 de pacienti cu infectii intraspitalicesti.

Nimic iesit din comun, insa, pentru medicii de aici, care pun totul pe seama rulajului foarte mare de pacienţi, de peste 20.000.”

Concluzie, anul 2018, o lupta pierduta

Anul 2019 ne-a retezat, inca de la inceput, speranta de mai bine

A debutat cu o serie de controale fulger care nu au facut decat sa scoata la iveala neregulile si incompetenta din Spitalul Judetean Braila.

Memorabila vizita a Sorinei Pintea, pe atunci Ministrul Sanatatii, ne-a lasat un gust amar. S-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, lipsa de cunostinte si de implicare a doamnei manager in coducerea spitalului. Ma intreb, daca nu era presedintele CJ prin preajma care o salveaza de la multe situatii penibile, cum ar fi purtat doamna Rasnoveanu un dialog cu Sorina Pintea? “Din cate stie” dansa si nu prea stie multe… iar a avut nevoie de soptiri din ultima banca ca sa isi duca ideile la bun sfarsit. Reusind pana la urma sa smulga cateva informatii de la manager, ministrul sanatatii a acordat nota 6 spitalului pentru infrascructura si un 8-9 pentru calitatea actului medical.

Imediat dupa aceasta vizita, echipa de inspectori sanitari din cadrul DSP Galati a realizat in intervalul 19.03 – 30.03 a acelui an, un control la cele 4 pavilioane ale Spitalului Judetean Braila, in urma caruia s-au gasit nereguli igienico sanitare, imposibil de acceptat: incaperi insalubre, lipsa apei calde, spatii improvizate de depozitare a substantelor dezinfectante, fungi in salile de chirurgie, lipsa frigiderelor din unitatile de transfuzii.

Anul 2020, anul pandemiei si al cererilor de demisie. Vantul bate, Rasnoveanu ramane la caldurica, bine inscaunata de o legatura pecetluita in Biserica

Anul 2020 a debutat cu aparitia temutului coronavirus concomitent cu plimbarea doamnei Rasnoveanu in Serbia, la un curs ANULAT.

Apoi cereri de demisie, in masa si acuzatii grave.

PNL Braila este de parere ca locul Deliei Rasnoveanu nu mai este la carma Spitalului Judetean Braila. Alexandru Danaila, considera ca principalul vinovat pentru discutiile create cu privire la transferul pacientilor din Vrancea, este chiar managerul spitalului. Danaila continua seria acuzelor spunanad ca, practic, “motivul real pentru care doamna manager ar fi acceptat transferul este de natura financiara: Banii!” Totul ar pleca de la faptul ca Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei 350 miliane de euro, bani care vor fi repartizati fiecarui judet in parte, intre 6 si 8 milioane de euro, in functie de cheltuielile si de implicarea in lupta cu coronavirusul.

Se cere demia? Si ce daca? Au mai cerut si altii, si tot degeaba! Daca pana acum nu s-a clintit de pe scaun, pe timpul in care, sub conducerea dansei, spitalul nu avea vitala Heparina sau antibiotice si dezinfectanti, de ce credeti ca va fi scoasa acum din joc, dupa acest mic vantisor? A trecut prin adevarate taifunuri dar legatura pecetluita in Biserica a biruit!

In incheiere dorim sa mai facem o precizare importanta. Cine o recomanda pe Delia Rasnoveanu la carma Spitalului Judetean Braila? Nu este numai protejata presedintelului CJ Braila, care ii ia apararea la fiecare iesire publica. Ea este si nasa europarlamentarului Mihai Tudose. Acum ca am lamurit legatura si ca prezentarile au fost facute, zic sa continuam sa fim martorii “performantei” in managementul sanatatii noastre.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>