Published On: lun, mai 4th, 2020

Cu sau fara propriul aparat PCR, la Braila se va testa ca si pana acum / “Faptul ca ne laudam ca am facut 5000 de teste nu cred ca ajuta la nimic”

Noi informatii, legate de gestionarea crizei COVID-19 la Braila, ies la iveala. Prefectul Catalin Boboc, invitat in aceasta seara in emisiunea Deschide Lumea, a dezbatut teme cum ar fi numarul efectiv de teste efectuate in judetul nostru precum si beneficiile aparatelor de testare care intarzie sa intre in functie, dintr-un motiv sau din altul.

Testele necesare, pana acum, la Braila inseamna un numar de 900.

La Braila s-au facut toate testele necesare conform recomandarilor specialistilor, modalitate care, pana acum, a dat rezultate foarte bune. Stiu ca oamenii asteapta cifre, asa ca suntem undeva la 900 de teste efectuate pana acum. Cei de la DSP au mers cu anchetele epidemiologice pana unde au descoperit sursa infectarii in cazul fiecarei persoane. Au luat niste proceduri transmise de ministerul Sanatatii si le-au respectat cu sfintenie.”

Testarea in masa este ca un fel de “fotografie” a momentului recoltarii probei! Atat!

Judetul Braila inca depinde de Bucuresti pentru efectuarea testelor pentru COVID-19, in contextul in care laboratoarele promise de autoritatiile locale inca se afla în curs de amenajare. Trei aparate de testare ar trebui sa testeze brailenii dar ele se lasa asteptate. Cel de ograda DSV poate fi folosit, teoretic in orice moment, asteptandu-se doar ca personalul medical sa finalizeze ultimele probe. Laboratorul de la DSV ar urma sa  aiba o capacitate de procesare de circa 200 teste pe zi.

Aparatul achizitionat de catre CJ Braila, cu suma de 2.500.000 lei, este inca “pe drum” iar saptamana trecuta a sosit aparatul PCR REALTIME donat de arabii de la Aldahra. Testele nu vor incepe imediat pentru ca mai intai va fi instruit personalul pentru folosirea acestui aparat. Aceste ultime doua aparate vor avea impreună capacitatea de procesare a 96 de teste/zi.

Dar, chiar si in momentul in care toate cele trei aparate vor putea functiona, numărul testelor va fi acelasi, doar timpul de procesare va fi mai mic.

Procedura pe care am urmat-o a dat niste rezultate. Nu le comentez. Bune sau rele. Daca maine avem un PCR sau doua, sau cinci, PCR-uri functionale la Braila, nu vom schimba metoda. Doar probabil, vom castiga 3, 4 ore si anume drumul la Bucuresti (… ) Obiectivul principal nu este  sa avem, mai mult sau mai putin, pozitivi sau negativi. Obiectivul este sa nu avem nici un deces iar cei internati in spital sa fie tratati bine. Faptul ca ne laudam ca am facut 5000 de teste nu cred ca ajuta la nimic” a declarat Catalin Boboc.

Precizam ca, de la inceputul pandemiei si pana in acest moment, la nivelul judetului nostru diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost 22 de persoane, dintre care 19 au fost decarate vindecate si externate din spital.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>