Published On: vin, mai 29th, 2020

Cel mai patriot brailean / Ce mai inseamna azi si la ce mai foloseste patriotismul?

Patriotismul. Definit cel mai adesea ca dragoste de tara, identificare cu aceasta si preocupare pentru binele ei si al compatriotilor.

Cel mai patriot brailean! L-am intalnit ieri, la iesire din Braila spre Varsatura, intrand intr-un magazin de bricolaj. Nu calare pe un cal pur-sange romanesc, nu la volanul ultimului model de Logan ci chiar pe o bicicleta. Singurul mijloc de trasport care nu polueaza, care nu “mananca” bani dar totodata, si cel mai periculos. Periculos pentru brailenii care au aflat de pistele de biciclete de prin filme sau din povestile tinerilor plecati sa isi castige traiul prin tarile civilizate. Braileanul era un om simplu care si-a legat linistit bicicleta si a intrat in magazin. Primul impact, sapca frumos colorata in rosu, galben si albastru. Apoi, mi-am coborat privirea mai jos. La bicicleta.

Mi-a atras atentia intai portbagajul la fel de colorat. Apoi aparatorile rotilor frumos pictate in tricolorul romanesc. Un barbat inalt, iubitor de tara, si curajos! Unul cu aceleasi calitati ca ostenii lui Stefan cel Mare. Dar patriotul nostru nu este intr-o lupta cu un dusman vazut. Este mai greu de atat. Se lupta cu dusmanul nevazut al indiferentei si uitarii. Trebuie sa faci un mic refuz al istoriei, ca sa fii patriot real. Daca esti patriot pentru ca il iubesti pe Stefan cel Mare, intotdeauna ajungi la concluzia ca oamenii reali din Romania de astazi nu se compara cu Stefan cel Mare.

Să fii patriot, asadar, ar putea insemna sa‑ti faci bine treaba, meseria, rolul. Sa fii un bun cetatean, sa nu iti bati joc de natura care ti-a oferit totul si care iti cere in schimb doar RESPECT. Profesionalismul, bunul simt si creativitatea fiecaruia ar putea scoate patriotismul din discursul gaunos, readucandu‑l in firesc. Eu cred ca patriotismul trebuie sa faca parte din cultura fiecarui om; el trebuie insa inteles si exprimat corect, pentru a nu aluneca nici in fundamentalism si obsesie, nici in desuetudine.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>