Published On: mie, mai 20th, 2020

Bulucul bolnavilor si saracia pensionarilor braileni / Cozi pentru “o gura de sanatate” si cativa lei in buzunar

Cozi pentru viata

Cozile uriase ala necazului si saraciei. Sfanta coada nu se da dusa din viata romanilor in general si din cea a brailenilor, in mod special. Luni, prima zi de relaxare cu acte in regula a scos brailenii in strada, si nu tocmai pentru relaxare. Faimoasa coada formata dis-de-dimineata, la intrarea in curtea Spitalului Judetean Braila a dus pacientii in pragul disperarii. Bolnavi si sleiti de putere, brailenii au facut o coada intinsa pe zeci de metri in fata cortului pentru triaj. Batrani care “cerseau” umil zile de viata prin retetele care vin ca o gura de oxigen, braileni cocosati de boala, copii bandajati si tineri pe fata carora se citea ingrijorarea, toti au alcatuit un furnicar in fata spitalului pentru “o gura de sanatate”.

Din mijlocul haosului, au facut marturisiri incredibile. Conform relatarilor din teren, personalul de la paza ar purta foile medicale de la o sectie la alta mai ceva ca bugetarii pe holurile institutiilor. Asteptari peste asteptari, drumuri intre spitale si o distanta fizica la limita ratiunii.

Alta coada, aceeasi ora, alte nevoi

In aceeasi dimineata, mii de pensionari braileni au luat cu asalt Casa de Ajutor Reciproc de pe strada Nicolae Balcescu nr. 8-10.
Fie ca au venit sa isi plateasca ratele, sa ia bani cu imprumut sau poate doar sa se tunda la frizeria C.A.R. pentru ca acolo un tuns costa doar 7 lei, zorii zilei i-au prins pe pensionarii asezati la coada, incepand cu ora 6.00, in conditiile in care institutia isi deschide portile la ora 7.30.

Cu pungi de plastic sau de rafie dupa ei, batranii au asteptat umil pentru a se imprumuta iar si iar, dupa cum spun multi dintre ei. Duc o povara grea pe umeri, neajunsul. Acum, parca mai mult ca niciodata, in aceste vremuri in care economia clacheaza. Cativa dintre batrani au marturisit, cu gura tremuranda, ca vor imprumuturi pentru a isi ajuta copii care au ramas fara loc de munca sau pentru nepoti, elevi ai scolii online care, in realitatea este offline pentru multi. Fara sacrificiul bunicior de a le cumpara un laptop, micutii ar fi ramasi codasi la invatatura, intr-o perioada ciudata in care sistemul educational afecteaza grav educatia.

Doua cozi, probleme diferite, cetateni diferiti pe care ii uneste ceva. Boala nascuta in saracie si condamnata sa moara fara speranta si fara leac, tot in saracie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>