Published On: mie, apr. 1st, 2020

In atentia brailenilor ramasi momentan fara serviciu! De astazi se depun documentele pentru somajul tehnic

Cererile pentru somaj tehnic pot fi depuse de catre angajatori, incepand de miercuri, 1 aprilie, la Agentiile Judetene pentru fortele de munca. Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, 500.000 de contracte de munca au fost suspendate sau au incetat din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus.

Angajatul in somaj tehnic va primi 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, si in perioada de somaj tehnic ii vor fi achitate CAS, CASS si impozitele aferente, asadar angajatul aflat in aceasta situatie va beneficia de asigurare de sanatate.
Pentru plata somajului tehnic din ultimele doua saptamani, cererile trebuie trimise pana in 10 aprilie. Iar pentru prima jumatate din aprilie, solicitarile vor fi trimise in luna mai. Fiecare AJOFM are o adresa de e-mail dedicata pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro (ex: braila@anofm.gov.ro).

Nu platesc angajatorii, respectiv nu avanseaza niciun ban angajatilor sau colaboratorilor de la dansii. Guvernul va plati aceste fonduri din care vor face platile catre angajati. Cei care depun incepand de maine (miercuri-n.red.), pentru a se inchide luna martie, solicitari la AJOFM vor primi fondurile in maxim 14 zile. Nu avem intentia sa prelungim activitatea AJOFM pana in ultima zi din aceasta perioada. Asteptam, incepand de maine (nr. miercuri), solicitarile, pentru a le priocesa in regim de urgenta”, a mai spus Violeta Alexandru.

Suma maxima la care poate ajunge somajul tehnic este de 4.072 de lei pe luna.

Cine depune documentele

Companiile, PFA-urile si cei cu profesii liberale pot cere somajul tehnic, platit integral de stat, pentru perioada starii de urgenta. Depunerea documentelor, pentru pentru perioada  16-31 martie 2020, se face intre 1-10 aprilie. In cel mult 15 zile ar trebui sa ajunga banii la companii, iar acestea au termen 3 zile ca sa-i vireze in contul angajatilor care au fost trimisi acasa, din cauta starii de urgenta. La celelalte categorii profesionale, care nu pot munci din cauza epidemiei, banii ajung direct, in maximum 10 zile.

Cine poate primi somaj tehnic

Pot obtine banii pentru somaj tehnic  firmele afectate de starea de urgenta declarata in urma epidemiei de coronavirus, care au fost nevoite sa isi suspende activitatea si sa isi trimita angajatii acasa.
Mai beneficiaza de somaj tehnic si Persoanele Fizice Autorizate (PFA), intreprinderile individuale, cei cu profesii liberale, sportivii care au contracte incheiate cu cluburile sau cei care obtin venituri din contracte de drepturi de autor. Angajatorii pot suplimenta ajutorul de la stat din fonduri proprii.

Cum arata formularele

Angajatorii vor depune o cerere-tip, o declaratie pe proprie raspundere si lista angajatilor care nu mai pot lucra. Documentele trebuie trimise prin e-mail fie agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, daca ajutorul e solicitat de o companie, fie agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, pentru celelalte categorii. Documentele necesare, care se depun si se proceseaza online sunt:

-cerere;

-declaratie pe proprie raspundere;

-lista cu angajatii care intra in somaj tehnic.

Plata fondurilor necesare catre angajatori se va face in termen de maximum 15 zile, iar plata angajatorilor catre salariatii aflati in somaj tehnic se va efectua in 3 zile

Descarca de aici cerere individuala (in cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA), intreprinderile individuale, cei cu profesii liberale ) si declaratia pe propria raspundere

Descarca de aici cerere pentru angajator 

Descarca de aici declaratia pe propria raspundere pentru angajator

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>