Published On: Dum, apr. 26th, 2020

Covid-ul a asternut linistea in cimitirele brailene / Satra si parfumul de paranghelie raman o amintire, anul acesta

Pastele blajinilor in vreme de pandemie

Pastele Blajinilor nu se va mai tine ca in anii trecuti din pricina pandemiei de Coronavirus. Cu portile cimitirelor inchise, brailenii nu vor mai putea sa aprinda o lumanare la capataiul celor plecati in lumea dreptilor si nici nu vor putea sa le curete acestora mormintele, la ceas de sarbatoare. Alte norme vor fi respetate acum. Protopopiatul Braila a delegat cate un preot pentru fiecare cimitir care va aprinde lumini la mormintele celor adormiti si va citi pomelnice.
Dupa ce dimineata vor oficializa Sfanta Liturghie si parastasele de pomenire a mortilor la biserica, preotii randuiti vor merge, dupa ora 12.00, la cimitirele orasului, vor aseza o masuta cu oua, cozonaci si pasca, dupa obicei, de Pastele Blajinilor si vor citi pomelnice la mormintele celor adormiti.

Petrecerile cu gratare, fum si lautari, un “parangheli’rrom” acceptat de semenii nostri

Gratarele, mesele intinse si petrecerie din cimitire nu pot fi intelese nicicum, ca un specific al identitatii romanilor ci mai degraba un “parangheli’rrom”, acceptat de semenii nostri!
Relatia profund gastromica a unora dintre cetateni romani cu sarbatorile religioase era pastrata cu sfintenie. Ani intregi de sfarait micul pe gratar, de mese bogate cu mancare aleasa, intinsa pentru sufletele “mortilor” dar care trecea, inainte de toate, prin bardahanele celor vii, o traditie de ani si ani de festin culinar in cimitire, intrerupta de pandemie.
De cativa ani incoace, printre credinciosii care aduceau cateva pachete cu imparteala, intrau in cimitire si familii de rromi, hotarate sa intinda langa locul de veci al raposatilor mese in toata regula, cu fripturi, bauturi fine si platouri incarcate cu aperitive de tot felul. Multi dintre acestia veneau cu gratare, pentru a prepara carnea si micii la fata locului. Romii caldarari faceau mereu diferenta, la noi, la Braila. Ei veneau la cimitir cu taxiul sau cu masinile personale, descarcau sticlele de bauturi scumpe, carnea, sacii cu mancare, mesele si scaunele si incingeau gratarele. In final, totul capata parfum de carciuma, de cumetrie, de paranghelie. Anul acesta, “datorita” covidului, micul a fost salvat!
Lasand la o parte latura pamanteasca a sarbatoririi Pastelui Blajinilor, amintim ca aceasta sarbatoare este mult mai mult decat aceasta interpretare.

Pastele blajinilor in traditia crestina “Ziua intalnirii celor vii cu raposatii”

In traditia crestina, Pastele Mortilor este ziua cand, imaginar, are loc intalnirea celor vii cu cei raposati. Pastele Blajinilor nu prezinta o lege concreta bisericeasca, un canon sau testament, ci o traditie sfanta legata in special de cultul mortilor, creata din indemnul si intelepciune a crestinilor. Dupa o saptamana de la sarbatoarea propriu-zisa a Pastelui, in duminica urmatoare, Sfanta Evanghelie vorbeste de o a doua aratare a lui Iisus Hristos, in mijlocul ucenicilor, in casa incuiata, spunandu-le apostolilor „Pace Voua!”. Traditia arata ca toti crestinii din vechime au dorit sa impartaseasca bucuria Pastelui si cu cei plecati dintre ei. Se aduc ofrande in cimitire si se fac rugaciuni la morminte, ca sa impartaseasca cu ei cea mai mare bucurie a credintei, avand in schimb aceasta convingere ca si cei adormiti sunt cuprinsi de lumina Invierii. Asa cum a fost cuprins si Toma, care in ziua Invierii nu a fost in casa cu ceilalti. Este o traditie foarte puternica, bazata pe jertfa si pe dragoste, caci Pastele este sarbatoarea care ii uneste pe toti.
In dimineata zilei de Blajini in cimitire lumea vine la mormintele rudelor cu pomeni, vin. Preotul „prohodeste” mormintele si sfinteste pomenile, acestea din urma se dau de pomana de sufletul celor morti impartindu-le de obicei copiilor, rudelor, prietenilor, oamenilor saraci.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>