Published On: mie, mart. 4th, 2020

VIDEO/ Braila, CIMITIRUL RUINELOR! Ieri, astazi si cel tarziu… maine

Soarele mijeste printre nori. O lumina searbada, trecuta ca printr-o plasa de tantari, se prelinge peste Braila. Fosta strada Republicii. Ma impedic intr-o bucata de asfalt ramasa de pe vremea lui Ceausescu. Trotuarele de pe vremea aceea sunt. Pasii brailenilor rasuna surd. Toti ocolesc gropile in speranta ca vor ajunge fara picioare rupte la trotuarele de miliarde de lei puse de vechile administratii. Doamne, ce inceput de an…

Strada Regala, martie 2020. O strada care te duce cu gandul la eleganta, istorie si regalitate. O strada pe care zilele acestea se desfasoara Targul Martisorului. Forfota mare, zambete, speranta, renastere. Copii se imbulzesc sa caute cel mai frumos martisor pentru mamici, barbatii isi fac loc distret, un pic apasati de insemnatatea inceperii primaverii. S-ar zice ca Braila a revenit la viata, dar rasetele copiilor nu sunt suficiente sa aduca la viata cladirile ruina din imprejurimi. Din pacate, NU! In fata casutelor datatoare de zambete sta aplecate, gata sa cada, caramida cu caramida, speranta cu speranta una a dintre cele mai impunatoare cladiri ale perioadei interbelice, perioada de gloria a orasului nostru, simbol a ceea ce a fost, si nu va mai reusi sa devina, hotelul Bristol!

Unul dintre simbolurile Brailei de la inceputul secolului XX, Hotelul Bristol a fost construit in anul 1892, dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, cel care a realizat planurile multor case din centrul orasului. Astazi, Hotelul Bristol se afla in paragina. Un adevarat focar de infectie, starea de degradare fiind vizibila din strada Mihai Eminescu. Mormanele de resturi menajere sunt vizibile din strada, prin usa legata cu sarma ruginita, la doi pasi de magazine, restaurante si terase. Un mormant ce a ingropat stralucirea de altadata. Un mormant acoperit cu zdrente vechi, mucegaite, imbibate in urina oamenilor strazii si a cainilor vagabonzi care isi fac veacul prin apropiere. Doar plasa menita sa protejeze trecatorii, schela de sustinere si cateva caramizi macinate mai poate indica ca acolo, odata a fost un balcon. Balcon pe care, odinioara, elita societatii isi savura linistita trabucul in compania unor frumoase domnite.

Dar zic sa continuam promenada! La urmatorul colt ne astepata, aplecata, cladirea fostului CEC, o cladiri paraginita de vreme, de ploii, dar mai ales, de nepasare, cu promisiunea unei finantari care intarzie sa apara.

In vizita sa din primavara anului trecut, din Braila, Daniel Breaz, fostul Ministru al Culturii, insotit de mai marii urbei, a promis ca imobilul are sanse foarte mari pentru a fi reabilitat din fonduri de la nivelul ministerului. Un an a trecut, nicio schimbare! Sau poate da… S-au spart si ultimele doua geamuri care impiedicau vantul si ploaia sa intre in ultima incapere, de la etaj.

Dar sa nu ne  lasam doborati de atat, sa continuam! Dar cum? Sub amenintarea unor alte balcoane care stau sa cada, asteptandu-si linistite urmatoarele victime? Da!? Orice brailean stie cat de periculos este sa mergi in apropierea cladirilor si mai toata lumea isi ia cam 3 metri distanta, preventiv, pentru a evita o tragedie. Legea junglei se aplica si pe Regala!

Mergem inainte, noi, cei norosi,  aveam posibilitatea de a ne feri de pericole, dar din  nefericire, nevazatorii nu au aceeasi varianta! De pe Regala, imediat la dreapta gasesti cladirea care “adaposteste” Asociatia Nevazatorilor, filiala Braila. Un loc greu de parcurs pentru cei sanatosi, dar ma intreb cum se descurca cei oropsiti de soarta, nevazatorii. Intrarea arata dezolant, cu doua usi vechi, dintr-un lemn cojit, cu un pietroi la intrare pe post de opritor de usa. Pavele sparte, caramizi cazute si cateva cabluri facute colac fac intrarea in aceasta institutie aproape imposibila pentru cei sanatosi, daramite pentru cei deja batuti de soarta.

ideea de a avea o Regala cu adevarat regala, ca in vremurile bune, este departe. Braila a ajuns cimitirul ruinelor, cu o stralucire de altadata adanc ingropata sub pavelele-i sparte.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>