Published On: lun, mart. 9th, 2020

Pericolul dintre tufisuri/ Cainii “asasini”, liberi sa sfasie in Parcul Monument. Copii speriati si animale schingiuite

Cainii “asasini”, liberi sa sfasie

Cainii “asasini”, asa zisi de companie, fara botnite sunt lasati liberi de stapanii pe aleile Parcului Monument, acestia reprezentand un real pericol pentru alte persoane care trec prin zona. Multi braileni se plang de faptul ca nu pot merge linistiti pe alei, de frica cainilor fiorosi care apar pe neasteptate la piciorele lor, speriind copii si agresand celelalte patrupede. Din pacate, sa incerci sa porti o discutie cu unii dintre stapani devine practic imposibil, o data din cauza retincentei si iresposanbilitatii lor si inca o data din cauza maraitului amenintator din dreptul piciorelor tale, semn ca te-ai apropiat prea mult de zona lor. O zona periculoasa, o zona care, in orice momentul se poate pata cu sange. Sange de copil, sange al patrupedelor lipsite de aparare in fata fiarei.

Legea prevede ca stapanii care detin anumite tipuri de caini periculosi sau agresivi trebuie sa respecte anumite obligatii (de exemplu, cainele trebuie sa poarte botnita si sa fie tinut in lesa), in spatiile publice sau in bloc. Ordonanta care prevede acele obligatii (Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi) nefiind foarte clara, a facut CCR-ul sa se pronunte, prin Decizia nr. 678/2019, document publicat in Monitorul Oficial, asupra acestei probleme, retinand ca „exemplarele cu potential agresiv” se refera la: cainii care musca sau ataca persoane sau animale domestice, fara sa fie provocati, si la cainii care participa la lupte intre caini sau care au fost anternati sa participe la astfel de “spectacole”.

In plus, mai exista pe langa categoriile clarificate de CCR unele tipuri de caini fata de care trebuie indeplinite conditiile enumerate mai sus, insa acest lucru era clar si inainte: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Cei care au astfel de caini trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

  • cainii lor trebuie sa poarte botnita si sa fie tinuti in lesa, daca stapanii merg cu ei in localuri publice, in mijloace de transport in comun, in orice alt loc public sau in partile comune ale imobilelor;
  • sa aiba minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu;
  • sa nu fi fost condamnati pentru o infractiune contra persoanei.

Braila, oras neprietenos pentru animalele de companie

Teoretic, cei care nu respecta obligatiile enumerate mai sus risca amenzi intre 1500 si 3000 de lei. Practic, ei trec de multe ori neobservati de politia locala, in lungile plimbari prin locurile publice, lasand in urma lor mormane de rahat si multa teroare.

In cursul anului trecut, politistii locali braileni au aplicat 23 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 6.100 lei pentru lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta un pericol. De la inceputul anului 2020, s-au aplicat trei sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 900 lei. Putine, ar zice brailenii, comparativ cu numarul celor ce iti expun coltii animalelor “de companie” la promenada, pe aleile parcurilor.  Din pacate, la nivelul municipiului Braila nu exista un loc in aer liber special amenajat doar pentru accesul cainilor cu stapan. In aceste conditii nu ne ramane decat sa ocolim noi, cetatenii de rand zonele de promenada, daca vrem sa ne protejam de coltii fiorosi al cainilor, culmea, cu stapan.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>