Published On: mie, mart. 18th, 2020

Ce face CORONAVIRUSUL din romani!?

Cum a facut coronavirusul sa scoata tot ce este mai rau din noi? Cum a reusit acest “super’virus” sa ne faca atat de egoisti incat sa nu ne mai pese, poate nici de noi? Sau poate, acest egoism ardea la flacara de veghe, in sufletele noastre, dintotdeauna, iar coronavirusul a fost combustibilul care lipsea pentru declansarea focului?

Daca nu ne omoara el, suntem in stare sa ne mancam intre noi, cu riscul unei mari indigestii. Comertul cu faina a explodat, de parca am manca faina pe paine, hartia igienica a fost cumparata la kilometru iar mastile si dezinfectantul sunt revandute iar si iar, in spiritul unei imbogatiri rapide.

Haosul si super’virusul se contopesc perfect intr-o poveste tragi-comica, se potrivesc si in urma acestei “potriveli” ia nastere PANICA. La ce este buna panica, in afara faptului ca ne imbolnaveste, pierzandu-ne increderea in noi? Mintea este usor de programat prin frica!!??

Egoismul personal

“Dezradacinarea” treptata din viata publica, in Romania, este o provocare majora pentru multi oameni. Problemele noastre cotidiene, apocaliptice pe vremuri, au devenit deodata efemere. Lucrurile banale pe care le faceam pana acum, au ramas o amintire, greu de acceptat. Banalele plimbari prin parc sunt inlocuite de desele drumuri pana la frigider si inapoi, pe canapeaua care ne este sprijin zilele acestea. Dar acest drum blestemat de multi, este dorit de altii. De nefericitii care nu au nici frigiderul plin, nici acea canapea, fie ea si cu salteaua tocita. Egoisti! De fapt ei nu au nimic. Noi avem tot timpul din lume sa realizam acest lucru, dar la ce bun, daca nu avem chef sa constientizam?
Provocarea apare atunci cand ramanem, de fapt, noi, cu noi insine. Abia atunci ne cream o intreaga teorie a conspiratiei, creata in jurul nostru, de noi, pentru noi. Este lupta cu noi insine, cu propria noastra teama. Este despre a lupta sau a fugi.

Egoismul colectiv/ Sistemul sanitar, o “prioritate neprioritara” pentru toti si pentru fiecare in parte

Egoismul autoritatilor, pentru care sistemul sanitar a fost o “prioritate neprioritara”, a facut victime si continua sa faca, parca mai multe, parca mai dramatic. Colectiv s-a transformat in scrum, la fel ca victimele sale. Un scrum purtat de vant. O adiere care a ocolit droaia de egoisti care au in mana sistemul sanitar din Romania.
Lipsesc in spitale echipamentele de protectie, dezinfectantii speciali, dar si o cultura a folosirii lor cu sfintenie. Bine, acest lucru nu (NU?) este valabil si pentru Braila, in conditiile in care presedintele CJ a chemat presa in camera comorilor, pentru a arata, cu sau fara urma de lauda, ce comori ascunde sub cheie “temutul” Spital Judetean.

Felul in care se recicleaza halatele vizitatorilor in spitalele din Romania ar trebui sa ne dea de gandit, chiar si in absenta unor cazuri de infectie cu coronavirus. Spitale care nu au cultul regulilor si un guvern care nu stie sa comunice.

Egoismul mediatic

Suntem speriati, nelinistiti. Stirile false au devenit atat de agresive, inselatoare si dese, incat autoritatile ajung sa dea comunicate doar pentru a le dezminte. Oficialii nu mai stiu cum sa-si manifeste disperarea pe marginea acestei situatii ingrijoratoare. Conform unui studiu publicat in Science Magazine in anul 2018, stirile false se raspandesc de aproximativ 10 ori mai repede pe retelele de socializare decat cele reale, fundamentate.

O sa treaca, cu cativa (sau mai multi) oameni in minus, dar o sa treaca! Ce ramane in sufletele noastre? Vom aprecia, abia de atunci, ceea ce merita a fi apreciat? Ramane de vazut, pentru cei ce vor sa vada!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>