Published On: mie, feb. 5th, 2020

Isteria chinezeasca ne ascunde, sub pres, adevarata drama romaneasca / Asasinul tacut din spitale

Isteria chinezeasca ne ascunde, sub pres, adevarata drama romaneasca.

Isteria generata de coronavirus, o forma de terorism modern. Zilele acestea s-a creat in Romania o teama care, poate, doar Cernobalul o intrece ca intensitate. In presa din Romania parca se asteapta sa miroasa a les, ca un vultur in asteptarea unei cine cu miros de hoit, doar-doar o aparea un caz si in Romania. Doar-doar sa avem si noi maine ce toca. Romanii ar trebui sa se intoarca la normalitate. La starea de firesc pe care n-o definesc nicidecum frica, panica si isteria. In goana dupa senzational uitam de adevaratele noastre drame. Uitam de asasinul tacut din spitalele noastre, uitam de cel care, poate, la un moment dat ne-a rapit o fiinta draga, uitam de drama romanesca, incercand sa ne ascundem dupa isteria chinezeasca.

De ce ar trebui sa fim mai preocupati de infectiile din spitale decat de coronavirus?

Frica de contactare a coronavirusului este foarte mare si in Romania. Totusi, acesta nu este tocmai un motiv de panica.
Numarul deceselor confirmate provocate de coronavirus in China a ajuns la 304 morti. Duminica, s-a inregistrat insa si primul deces in afara teritoriului Chinei, in Filipine, astfel ca bilantul total se ridica la 305 morti.
Un numar care da un fior rece pe spinarea fiecarui roman, dar, in acelasi timp, nu atat de rece si precum cifrele ce infatiseaza numarul victimelor infectiilor intraspitalicesti din tara noastra, din ultimii ani.
Neatentia cadrelor medicale, aparatura invechita, dezinfectarea necorespunzatoare sunt doar cativa factori care baga in mormant mii de romani anual. Din pacate, sansele ca cineva sa plateasca sunt mici. Apartinatorii umbla ani de zile prin tribunale, insa vinovatii scapa nepedepsiti.
Peste 7 mii de decese au fost cauzate de sepsis in ultimii 5 ani, termen generic pentru infectii, inclusiv pentru infectiile nosocomiale, infectii contractate in spitalele din Romania.
Conform datelor INS, numarul deceselor prin sepsis este in crestere astfel ca cele mai multe cazuri au fost inregistrate in anul 2018, aproximativ 2 mii, in timp ce in urma cu 5 ani numarul lor era la jumatate, putin peste o mie.
O crestere similara se inregistreaza strict si la numarul cazurilor de infectii nosocomiale din spitalele romanesti. Conform statisticilor furnizate de Institutul National pentru Sanatate Publica, in anul 2014 s-au inregistrat aproximativ 10 mii de cazuri de infectii nosocomiale in timp ce in 2018 s-au inregistrat peste 20 de mii.
In 5 ani, in Romania s-au inregistrat 78.964 de cazuri de infectii nosocomiale.
Doar in primele patru luni ale anului trecut au fost raportate peste o mie de infectii asociate asistentei medicale, in 69 de spitale din tara, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
1.000 de romani mor, in fiecare an, din cauza bacteriilor din spitale. Orice pacient internat se teme, in primul rand, sa nu faca o infectie, insa, in rapoartele oficiale, Romania are unele dintre cele mai curate spitale din Europa. Managerii raporteaza de 10 ori mai putine infectii decat numarul real al acestora.
Doar in Braila, in anul 2018 au fost raportate 173 de cazuri de infectii intraspitalicesti, infectii cu care brailenii s-au ales dupa “sejurul” petrecut in Spitalul Judetean.

In primele 4 luni ale anului 2019, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Braila si alte 68 de spitale din intreaga tara, au raportat peste 1.000 de infectii nosocomiale sau infectii asociate asistentei medicale. Potrivit Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (IAAM), asta inseamna ca, numarul acestor infectii recunoscute si raportate, aproape s-a dublat, fata de aceeasi perioada a anului 2018 si evidentiaza preocuparea tot mai mare a unitatilor sanitare in recunoasterea si anuntarea lor pentru a putea fi gestionate corect.

Cele mai multe infectii raportate au fost cu Clostridium difficile, o infectie cu o incidenta mare, care apare in mediul spitalicesc in relatie directa cu tratamentul pe baza de antibiotice si care necesita masuri speciale de izolare, din cauza gradului mare de contagiozitate.
Odata cu tragedia din Clubul Colectiv, soldata cu moartea a 65 de persoane, problema infectiilor intraspitalicesti a devenit cunoscuta la scara larga in Romania. Dincolo de strategiile pe hartie, limitarea acestor infectii, imposibil de evitat in totalitate, nu are inca solutii viabile.
La Colectiv am descoperit cateva lucruri: mai intai evidenta, si anume ca fiecare pacient roman care merge si sta cateva zile in spitale, mai ales daca are un sistem imunitar deficitar, asa cum este in cazul arsurilor, nu va pleca de acolo fara infectii nosocomiale. Cel mai usor bacteriile ajung pe ranile deschise, acolo unde pielea nu mai protejeaza corpul si am vazut ca cei mai expusi la acest risc sunt pacientii arsi.
Este sau nu cazul sa ne fie frica sa ne mai internam, domnilor directori de spitale? Este sau nu este cazul sa ne panicam din cauza unui asasin care ucide linistit in spitalele din Romania, in loc sa cream o isterie chinezeasca?

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>