Published On: joi, feb. 6th, 2020

Este oficial! S-a declarat EPIDEMIE in Romania/ Bilantul pana acum, 18 morti

Epidemie de gripa in Romania. Institutul National de Sanatate Publica a decretat aceasta stare ca urmare a cresterii numarului cazurilor de gripa.

In ultima saptamana de supraveghere si monitorizare, s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute fata de nivelul asteptat, iar activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar aproape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta.

In aceste conditii, specialistii epidemiologi au constatat o evolutie epidemica a gripei. Au fost raportate peste 7.000 de cazuri de imbolnaviri de gripa, aproape dublu fata de saptamana trecuta si aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima victima a epidemiei de gripa este un bebelus care nu fusese vaccinat anti-gripal. Micutul avea un an si sase luni, era din judetul Neamt si avea conditii medicale preexistente. A fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Pana acum, au fost raportate 18 decese cauzate de gripa.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor  pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

De asemenea, se recomanda evitarea automedicatiei si consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare, precum si izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie si se recomanda, in continuare, vaccinarea antigripala.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>