Published On: mar, feb. 11th, 2020

Cocina din mijlocul orasului / Spitalul Judetean de Urgente Braila (I)

Dimineata devreme. Imi aprind o tigara si pana la intarea in curtea Spitalului Judetean Braila fac “patinaj artistic” pe trotuarele curatate ca la carte de catre Primaria Braila. Ca toata lumea, ma strecor pe langa bariera de la intrarea in Spitalul Judetean Braila. Nu ma intreaba nimeni nimic. Urc rampa catre intrarea in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului. Inteleg ca e o performanta dupa ranjetul brancardierilor care stau rastigniti in carucioarele pentru transportul bolnavilor si fumeaza satisfacuti ca dupa o partida buna de amor sau dupa o saorma cu de toate.

Scormonesc dupa o bancnota de cinci lei ca sa-mi iau o cafea. Automatul este pus, strategic, la intrarea in UPU Braila. De un automat pentru halate si papuci de unica folosinta nici nu se poate pune problema. Cu cafeaua in mana, stau rezemat si fumez langa intrarea in UPU. Linistit. Nu ma deranjeaza nimeni.

Trec printre cele doua randuri de usi care se deschid automat. O lume pestrita sta impietrita pe scaune. Uni par sa se fi nascut acolo, ca stau de cate ore bune. Altii au depasit 10 ore. Ma asez intre doua batrane care par sa-si dea duhul, dar nu suficient cat sa nu poata schimba impresii intre ele. “Eu am venit ca e mai usor aici sa imi fac analize”, zice una, iar cealalta da aprobator din cap. “Pai, la medicul de familie daca ma duc dureaza luni de zile, aici trebuie sa imi faca”. Cealalta ingana o aprobare si amandoua se uita lung la o doamna la vreo 60 de ani care se chirceste de durere pe un scaun. “O vezi, asta tre’ sa intre dupa noi, ca noi am venit primele”, isi spun cele doua batrane venite sa-si faca analizele pe repede inainte.

Asistentele, imbracate fiecare dupa “moda” ei, in culori de la rozul curvesc la albul jegos, se vantura printre “asteptatori”, ca nici dracu nu stie care-s bolnavi de urgenta sau nu. Nu curge sange din nimeni.

Din cand in cand este strigat un nume si “fericitul” se ridica mandru si intra la “Urgente Medii”. La “Resu” nu e nimeni, din fericire. Ma uit cand usile batante de la “Urgente Medii” se deschid si vad o multime de paturi libere. De ce dracu’ nu baga astia pe toata lumea, cat e capacitatea, ma intreb. O fi din prostie sau din incompetenta? Cred ca amandoua. Intreb un tatuat care pare mai sanatos decat toti laolalta. “Pai, io cred ca nu poate astia mai mult, ce, e caracatite?!”, zice asta. “Da’ ce, ba, caracatitili castiga suta pe luna cat ia astia?”, ii raspunde “tovarasul” care-l insoteste. Deh, si smardoii au nevoie de ajutor, nu-i asa?

Stau de doua ore si ma uit cum medicii de la “urgente” sunt niste clone ale medicilor de familie. Nu moare nici dracu’, dar toti pleaca fericiti cu o reteta gratuita. Unde mai pui ca unii fac si tomograf.

Usa de la tomograf poarta urmele unui colant care anunta ca CJ Braila a depus eforturi sa exista o astfel de scula la spital. cat am stat, vreo doua ore, au intrat vreo sapte opt pacienti acolo. Toti ies ferici, ca “nu le-a iesit nimic”. Ma intreb din nou cum dracu de-i trimit doctorii astia de la urgente numa’ pe aia sanatosi acolo, dar ce sa-i faci, sefa de la Radiologie e fata de interlop. Cine are curaj sa intrebe.

Ii zic paznicului ca vreau sa merg la toaleta si trec de el fara sa mai dau cei cinci lei “legalizati” pentru intrarea in spital. Toaleta este o mizerie ordinara, mai lipsesc doar anunturile de genul “asistent gay cau asemenea”, E mai rau ca un WC public dintr-o gara.

Merg pe holul catre intrarea in “maruntaiele” spitalului. Ajung, din greseala, pe holul conducerii. Miroase a cafea buni si a parfum scump. Si a bani. Multi. Ma ia la rost o asistenta demna de filmele porno si imi “explica” repezit ca nu am ce cauta acolo.

 

(va urma)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>