Published On: lun, ian. 20th, 2020

Pesta porcina inca face ravagii / Sambata, ziua neagra pentru mii de suflete

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a raportat Institutiei Prefectului din judetul Braila, evolutia si controlul Pestei Porcine Africane(PPA). Din acest raport reiese ca sambata, 18 ianuarie, s-a incheiat sacrificarea intregului efectiv de animale a societatii comerciale OLSUIN, din comuna Salcia Tudor, unde s-a confirmat cel mai recent focar de PPA. In ceea ce priveste procedura de neutralizare a materiilor de risc (cadavrelor de animale), la solicitarea prefectului judetului Braila, Catalin Boboc, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus dislocarea la Braila, a trei  incineratoare mobile, din alte judete, o masura suplimentara de neutralizare a cadavrelor de animale, pe langa cea folosita pana acum, de ingropare a carcaselor, pentru finalizarea cat mai rapida de stingere a focarului.

 „Am agreat aceasta solutie cu incineratoarele tocmai pentru a lichida cat mai rapid si in conditii cat mai sigure neutralizarea cadavrelor de animale, mai ales ca era vorba de un efectiv mare de porci la exploatatia din Gulianca. Pericolul nu a trecut insa si din pacate, asta nu depinde doar de noi, de autoritati, factori decizionali, ori de medici veterinari. Efortul trebuie sa fie unul comun! In sensul ca fiecare trebuie sa faca tot ce depinde de el ca om, indiferent ca este crescator de porci, administrator de ferma, primar, prefect sau medic veterinar, sa limiteze efectele acestui virus, de raspandire a lui. Ori daca unii se debaraseaza de animalele vii sau moarte infectate cu virusul PPA, fara sa anunte medicii veterinari, efortul celorlalti  dintre noi este in zadar, pentru ca astfel nu facem decat sa amanam rezolvarea unei grave probleme, care persista din 2018”, a declarat prefectul judetului Braila, Catalin Boboc.

La acest moment, potrivit situatiei DSVSA Braila, pe raza judetului, din cele 19 focare deschise de PPA centralizate la inceputul acestui an, mai sunt active doar 6, dintre care 4 in gospodarii (Vadeni, Tudor Vladimirescu-2, Tichilesti) unul la ferma Olsuin si unul la Parcul Zoo.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>