Published On: mie, ian. 29th, 2020

Gripa loveste necrutator Braila! / Numarul persoanelor cu virusul care face prapad, in crestere

Ministerul Educatiei a transmis, ca, potrivit informarilor primite din partea inspectoratelor scolare, 25 de unitati din tara sunt inchise partial din cauza gripei, fiind afectati peste peste 1.000 de elevi. Capitala si judetele Sibiu, Calarasi, Giurgiu au suspendat partial cursurile din acest motiv. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile anunta ca ultimele trei victime aveau intre 46 si 67 de ani, sufereau si de alte boli si erau nevaccinate antigripal. Una dintre victime era din Bistrita Nasaud, iar celelalte doua din judetul Prahova.

Avand in vedere epidemia de gripa de la nivel national, prefectul judetului Braila, Catalin Boboc a solicitat, zilele trecute, Directiei de Sanatate Publica Braila un plan de masuri necesare pentru a fi intreprinse in activitatea de prevenire a  imbolnavirilor prin infectii respiratorii acute si gripa in unitatile scolare, recomandat de catre medicii specialisti din cadrul Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Astfel, potrivit informatiilor puse la dispozitie de catre DSP Braila, in unitatile de invatamant trebuie sa se respecte urmatoarele recomandari de prevenire a gripei.

“ Se va realiza triajul in colectivitati scolare (crese, gradinite, scoli, licee) si asigurarea respectarii normelor de igiena personala, atat a personalului didactic cat si a elevilor/prescolarilor-termen cu caracter permanent. In momentul aparitiei unei suspiciuni de gripa, directorul unitatii de invatamant va comunica acest lucru de indata la DSP Braila pe mail epidemiologie@dspbr.ro si la numarul de telefon 0239612013-termen cu caracter permanent.

De asemenea, in cazul in care, la nivelul unitatii, se inregistreaza focare de infectii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasa, respectiv o rata de absenteism de peste 20 % din efectivul unitatii de invatamant de aceasta cauza, timp de trei zile consecutive, se vor lua masuri de suspendare temporara a cursurilor scolare in clasa, respectiv scoala, dar nu mai mare de 5 zile lucratoare(termen stabilit de catre DSP). Suspendarea activitatii se va face in functie de contextul epidemiologic, etapizat, evitandu-se intreruperea activitatii in intreaga unitate scolara”, potrivit DSP Braila.

In ceea ce priveste recomandarile specialistilor pentru unitatile scolare, DSP Braila precizeaza ca si acestea au termen cu caracter permanent : „Nu vor fi acceptati in colectivitate copiii care prezinta semne de boala. Ca masura de siguranta cadrele care efectueaza triajul epidemiologic vor purta echipament de protectie (manusi, masca). Profesorii sunt sfatuiti sa trimita acasa copiii care se simt rau si sa ii anunte pe parintii acestora. In fiecare clasa trebuie sa se faca dezinfectie si sa se asigure aerisirea incaperilor. Se recomanda vaccinarea. Este important a se sti ca vaccinul se reinoieste anual pentru ca tulpina virusului este extrem de diversificata. Spalarea cat mai des pe maini cu apa si sapun, atat acasa cat si la serviciu, iar cei mici la scoala; Dezinfectia regulata a obiectelor pe care le folosesc mai multe persoane. Cei mici trebuie sa isi stearga in fiecare dimineata pupitrul la scoala si sa nu mai foloseasca stilouri si creioane imprumutate; Evitarea aglomeratiilor pentru a evita sursa principala de raspandire a gripei. Abordarea un stil de viata sanatos, cu exercitii fizice, odihna deplina si o dieta bogata in fructe si legume. In cazul in care s-a contactat boala, pentru a nu transmite boala familiei trebuiesc respectate un minim de recomandari: Evitarea contactului cu ceilalti membri ai familiei care sunt sanatosi; Folosirea unor batiste de unica folosinta in cazul stranutului, care vor fi aruncate imediat; In cazul copiilor bolnavi ce sunt izolati la domiciliu, este important sa se anunte medicul de familie pentru instituirea unui tratament adecvat. “

Potrivit centralizarilor DSP Braila, la nivelul judetului au fost confirmate 29 de cazuri de gripa, din care 4 persoane au fost spitalizate.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>