Published On: mar, ian. 21st, 2020

De acum, poti muri linistit! / Bani in plus dupa trecerea la cele eterne

Valoarea ajutorului de deces s-a majorat de la 5.163 de lei la 5.429 de lei.

De asemenea, indemnizatia rudelor persoanelor care au decedat este majorata in acest an de la 2.582 de lei la 2.715 lei.

Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020, cuantumul ajutorului de deces se stabileste in urmatoarele cazuri, dupa cum urmeaza: a) asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.

De asemenea, potrivit Legii in vigoare, veniturile pentru bugetul ajutorului de somaj pentru anul 2020 va fi de de 2,1 miliarde de lei, cu cheltuieli in valoare de 1,9 miliarde de lei.

Comparativ cu 2019, excendul bugetului ajutorului de somaj este mai mic in acest an. In 2020 sunt 256 milioane lei, fata de 320 milioane lei excedent in bugetul ajutorului de somaj de anul anul anterior.

Salariul minim brut a fost majorat, incepand cu 1 ianuarie 2020, de la 2.080 de lei la suma de 2.230, iar pentru personalul incadrat pe functii unde sunt necesare studiile superioare, salariul minim ramane de 2.350 de lei lunar.

Discutam practic de o majorare cu 266 de lei fata de anul precedent. Indemnizatia rudelor persoanelor care au decedat creste in 2020 de la 2.582 de lei la 2.715 lei, adica un plus de 133 de lei.

Ajutorul de deces se acorda in cazul mortii unui asigurat sau pensionar ori a unui membru de familie al acestora. Potrivit legii, membrii familiei sunt considerati sotul/sotia, parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

La aceeasi categorie intra si copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani (sau pana la 26 ani daca isi continua studiile), copiii indiferent de varsta, aflati in intretinere, daca au devenit inapti pentru munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea varstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.

Un alt amanunt interesant este acela ca nu trebuie sa veniti imediat sa ridicati acesti bani. Potrivit Casei Nationale de Pensii, ajutorul de deces poate fi solicitat in maximum trei ani de la data decesului.

Ajutorul de deces trebuie achitat intr-un termen de cel mult trei zile de la data solicitarii.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>