Published On: lun, ian. 20th, 2020

Cat sport fac romanii? / Printre cei mai lenesi europeni cand vine vorba de activitati sportive

Din pacate, doar 50% dintre romani considera ca au un stil de viata sanatos, arata un sondaj online la care au participat 3.075 de respondenti, desfasurat in cadrul primei etape a campaniei nationale de informare  „Totul despre asigurarile de sanatate”.

Ce se intampla cu ceilalți 50%?  Intrebati ce si-ar dori sa schimbe, in primul rand, la stilul lor de viata ca sa fie unul mai sanatos, 41% au mentionat dieta, in timp ce 32% au declarat ca si-ar dori mai mult timp pentru ei si pentru relaxare, iar 19% si-ar dori sa faca mai mult sport.

Doar 2% au declarat ca nu si-ar dori un stil de viata mai sanatos, iar 50% dintre romani considera ca nu au un stil de viata sanatos. Totusi, 12% dintre romani fac sport zilnic; 61% nu se implica deloc in activitati sportive; 1 din 4 romani (24%) nu includ fructe in dieta zilnica, iar 1 din 2 romani (49%) nu includ legume crude in dieta zilnica; 2 din 3 romani declara ca citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpara, iar 42% dintre romani sunt dispusi sa plateasca cu 10% mai mult pentru un produs alimentar pe care il considera de o calitate mai buna.

In cadrul aceluiasi sondaj, doar 12% dintre respondenti au declarat ca includ zilnic in program activitati sportive (mers la sala, jogging, ciclism, inot etc.), 10%, mai putin de o data pe saptamana, in timp ce 8% fac acest lucru de 1-2 ori pe saptamana, iar 61% dintre respondenti au declarat ca nu se implica deloc in astfel de activitati.

Si din punctul de vedere al mersului pe jos lucrurile sunt similare: 37% dintre participantii la sondaj au declarat ca merg pe jos intre 1 si 3 kilometri pe zi (1000 – 4000 de pasi), in timp ce 29% mai putin de 1 kilometru in fiecare zi (sub 1000 de pasi), iar 18% strabat zilnic pe jos intre 3 – 5 kilometri (4.000 – 7.000 de pasi).

Intrebati cat de des consuma alimente tip fast food sau semipreparate, 35% au raspuns ca fac acest lucru foarte rar, de 1-3 ori pe an, in timp ce 32% consuma rar, aproape o data in fiecare luna, 19% dintre participantii la sondaj nu consuma deloc astfel de alimente.

Totusi, 89% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu tin evidenta caloriilor pe care le consuma zilnic.

Pe de alta parte, dintre cei care fac acest lucru, 58% vor sa stie cate calorii consuma deoarece isi monitorizeaza greutatea pentru ca vor sa slabeasca, 10%  pentru ca vor sa isi creasca masa musculara, iar 6%, pentru ca vor sa creasca in greutate. Doar 1 din 4 romani (24%) nu include fructe in dieta zilnica, 58% declara ca mananca 1 – 2 fructe pe zi, iar 18%, 3 fructe sau mai mult.

De asemenea, 1 din 2 romani (49%) nu include legume crude in dieta zilnica. 42% consuma 1 – 2 tipuri de legume pe zi, iar 10% mai mult de 3 tipuri de legume pe zi.

Conform sondajului, romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru un produs alimentar pe care il considera de o calitate mai buna: 42% ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 10% mai mult, 26% ar fi dispusi sa dea cu pana la 50% mai mult, in timp ce 17% ar merge chiar pana la a plati cu 100% in plus sau peste.

Doar 15% dintre respondentii la sondaj au declarat ca nu ar fi dispusi sa dea bani in plus pentru un produs alimentar de calitate mai buna, iar 2 din 3 romani (59%) declara ca citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpara.

Mai mult decat atat, 44% dintre ei au declarat ca li se intampla foarte des sa renunte la a cumpara un produs din cauza unor ingrediente sau a altor informatii citite pe eticheta, in timp ce 40% fac acest lucru ocazional, iar 14%, rar.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>