Published On: vin, ian. 31st, 2020

Bye bye UE! / Afla ce lovitura primesc romanii dupa BREXIT, la miezul noptii.

Astazi, Marea Britanie se desparte de UE, dupa 47 de ani de parteneriat si 1.317 zile de negocieri.

Din pacate, romanii vor urma sa piarda multi bani, pentru ca salariul minim va urma sa scada. Decizia aceasta ii va aduce acasa pe multi dintre ei, majoritatea fiind plecati nu de dragul locului, ci din dorinta unui trai mai bun.

Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020.

In primul rand este de asteptat o cernere mai puternica a imigrantilor in Marea Britanie dupa Brexit, inclusiv a romanilor, pentru ca ei au anuntat ca sunt foarte interesati de cei inalt-calificati. Acestia vor fi selectati in tot mai mare masura. Cei din aceasta categorie, IT-isti, ingineri, medici, care sunt deja acolo vor ramane, iar cei care vor sa se duca vor continua sa plece in nordul dezvoltat al Europei, inclusiv in Marea Britanie.

Este putin probabil ca romanii care vor fi obligati sa plece sa se intoarca in tara. Cu privire la intoarcerea in tara, este de discutat despre categorii profesionale. Depinde foarte tare de ce se intampla in Romania. De exemplu sectorul constructiilor, daca isi revine si facilitatile pentru cei care se intorc in tara vor fi mai consistente, atunci sunt sanse ca cei care sunt romani imiganti in Marea Britanie sau tari similare sa revina acasa.

Cetatenii romani care traiesc in Marea Britanie pot aplica pana in iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permita sa ramana in tara dupa iesirea acesteia din Uniunea Europeana, relateaza Financial Times.

Procedura este deschisa celor care locuiesc in Marea Britanie de cel putin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atatia ani in Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite sa locuiasca si sa lucreze in tara pe o perioada de pana la cinci ani.

Pentru a fi eligibil, cetatenii trebuie sa ajunga in Marea Britanie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, care se va incheie in decembrie 2020.

Incepand din 2021, romanii care vin in Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize si permis de munca.

In ceea ce priveste miscarea libera, aceasta va fi posibila in perioada de tranzitie.

Marea Britanie ar putea introduce rapid, in contextul retragerii din Uniunea Europeana, un sistem de imigratie pe baza de punctaj.

Peste 435.000 de romani din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenta inainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Romanii sunt europenii cei mai numerosi din Londra, cu 163.000 de conationali care locuiesc acolo. Alte doua comunitati numeroase de romani sunt in Birmingham si in estul Angliei.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>