Published On: mie, ian. 22nd, 2020

Alerta alimentara in Braila / Carnea, posibil infectata cu virusul gripei aviare, a ajuns si in pietele noatre

Gripa aviara a revenit in Romania, cel mai probabil din Ungaria sau Polonia unde sunt mai multe focare de H5N8. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a intrat in alerta din pricina unor transporturi de carne de curcan provenite din fermele de pasari din Ungaria aflate in zona de restrictie. 17 tone de carne de curcan suspecte de gripa aviara au fost distribuite in magazinele din 26 de judete.
Prin notificarea Comisiei Europene, am fost informati ca, in perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitatile de comert intracomunitar, trei unitati autorizate din judetul Bihor au achizitionat 17.065 de kg carne si organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins intre 9 si 20 ianuarie. Produsele achizitionate de beneficiarii din Romania erau insotite de documentele necesare desfasurarii activitatilor de comert intracomunitar. Reprezentantii DSVSA Bihor, in urma verificarilor desfasurate in cele trei unitati din judet, au constatat ca produsele nu se mai regasesc la nivelul depozitelor de destinatie, fiind distribuite in Braila si alte 25 de judete: Bacau, Galati, Hunedoara, Dolj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Timis, Gorj, Neamt, Arad, Harghita, Mures, Salaj, Vaslui, Bucuresti, Vrancea, Covasna, Iasi, Prahova, Dambovita, Calarasi, Arges, Giurgiu, Ilfov si Bihor. (comunicat ANSVSA)
Ca urmare, s-a initiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achizitionate din Ungaria. Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene din cele 26 de judete, au demarat verificari ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau in termenul de valabilitate la momentul notificarii. Restul cantitatii de carne de curcan era, la data notificarii, in afara termenului de valabilitate stabilit de producator. Actiunea de verificare si retragere a carnii de curcan de la raft, aflate in lista de distributie s-a finalizat. Cantitatea de carne retinuta oficial si dirijata catre neutralizare a fost de 38,45 de kg. Serviciile sanitare veterinare din Romania, alaturi de celelalte institutii membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) judetene instituie masuri conform legislatiei nationale si europene. Aceleasi masuri se aplica in toate statele membre in care a fost diagnosticata gripa aviara. Intr-un raport stiintific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infectii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) si A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate, sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>