Published On: mar, dec. 10th, 2019

Zeci de braileni s-au jucat cu focul si s-au ars, la propriu/ Cosarul, omul care salveaza vieti

Povestea cosarilor braileni, de la nea Ion din Ulmu, la firmele cu atestare si studii in ale “hornaritului”. Articulol nostru incepe cu o scurta trece in revista a legendei care ii atesta cosarului faima de a fi purtator de noroc.
Da’ care-i treaba cu atinsul cosarului, cand te intalnesti cu el pe strada? Chiar iti poarta noroc? Legenda spune ca la nunta unui rege din Anglia, acum cateva secole, un cal speriat si scapat de sub control era sa-l loveasca mortal pe monarh, dar un cosar a sarit in fata animalului, l-a apucat de haturi si l-a oprit. Atunci suveranul a ordonat ca toti cosarii din regatul lui sa poarte acele palarii cilindrice, asemanatoare jobenului, care pana atunci erau privilegiul nobilimii. De atunci se spune ca daca atingi un cosar iti poarta noroc.
S-a cam dus vremea cosarilor traditionali, care iti bateau la poarta, ti se catarau prin pod pe acoperis, ca niste acrobati, si iti curatau cosul cu o bila de fier si o perie fixata pe o sarma lunga pe care o purtau rasucita pe umar.
Acum ii mai vezi doar prin filme, mai rar pe strada. Iti desfundau hornul cu o bila metalica, legata cu o sfoara si o perie mica, fara alte dotari. Dadeau drumul la bila pe cos si gata cu pericolul.
Povestea ultimului cosar brailean, pe numele sau Caraivan Ion
Eram amarati, eram 11 copii. Scoala am facut-o in Ulmu, judetul Braila. Acolo am casa. Nasa mea a fost o machidoana din Topraisar, Constanta, si m-a botezat pe mine. Eu sunt nascut in orasul Braila. Am patru nepoate medici in Bucuresti, pe care le-am crescut eu, dar nu le e rusine cu mine ca sunt cosar si sotii lor sunt doctori. Daca ma vede plin de funingine, ma baga in pizzerie. Se mai ia nevasta de mine, ca sunt murdar: „Cand te-ai casatorit cu mine, draga, iubirea mea, nu stiai ca sunt cosar?”
Acum vin de la o lucrare. M-am intalnit cu o cucoana care avea o soba pe gaze. si: „Nea Ioane, vino si curata-ma”. Mi-a dat doua milioane. In cinci minute. Doar m-am suit pe casa, i-am bagat doua sarme d’alea si atat. Nu e usor, trebuie sa te sui de pe o casa pe alta, sa escaladezi si eu am peste 70 de ani.
Eu curat sobe de mic copil, de la 9 ani. Bunicu m-a luat. Tata tot de la el a preluat, iar eu de la tata. Am baiat, dar ala e bucatar. Si mai am niste nepoti, care sunt la Medgidia, eu i-am invatat, fac seminee.
Tata m-a invatat pe mine, el m-a invatat sa fac sobe. Prima data am facut sobe de caramida, cizma, ca la tara. Pe urma m-am dat pe cuptoare, cuptoare de paine, cu arcada rotunda.
Atunci, la scolile profesionale, era cu bani, era cu locuri. Prima data m-am dus la Progresu’ Braila si m-a bagat la topitorie, la furnale. Am platit scoala 16 000, cum era acuma 160 de milioane vechi. Dupa aia m-am reprofilat pe sobe. Eu gasesc de lucru si la tara, dar acolo nu se plateste. Acolo iti da o oaie, o capra, iti da oua, branza si iti da bani de tigari, atata. N-are omu, ii dai in cap daca n-are?
E meserie buna, dar trebuie sa-ti placa o meserie si asta e o meserie mizerabila si foarte toxica. Asta e meserie care e pe cale de disparitie. De la meseria asta poti sa te imbolnavesti, faci mucoze pe limba. De la funingine si astea, bronhiile se incarca, faci silicoza, e un praf care iti intra in plamani. si de la ala tusesti, lumea se fereste de mine in masina: „Bai nene, nu sunt tuberculos”.
Este o meserie foarte prafoasa, e multa mizerie in ea, e praf. Trebuie sa stii ca, daca la un domn nu-i faci sau la o doamna nu-i faci o soba ca lumea, asta e meserie care iti aduce moartea, iti ia foc casa. Se intampla multe nenorociri la televizor. La gaz metan nu vezi nimic, e incolor, e monoxid de carbon si se scoate numai cu peria aia din par de catar. Sa nu te puie Dumnezeu sa bagi naftalina, ca zboara soba in sus. Altii baga naftalina. Babeste cum e la noi, uite, eu nu curat soba cinci ani. Cand mama curata cartofi, bagam cojile alea in soba iar amidonul ala are proprietatea de a curata cosul, lasandu-l intact.
Acesta a fost nea Ion, braileanul care, prin priceperea sa, a salvat sute de familii si a tinut in picioare zeci de case. In ziua de astazi, cosarii de pe timpuri, negri de funingine, au fost inlocuiti de firme cu oameni bine instruiti pentru aceasta meserie.
Pentru a sublinia importanta acestor profesionisti in vietile noastre mentionam faptul ca, numai in Braila, in perioada decembrie 2018 – martie 2019 au existat 33 de incendii ce au avut ca principala cauza cosurile de fum necuratate. Asa ca, si meseria de cosar isi are importanta bine inradacinata in vietile noastre.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>