Published On: vin, dec. 13th, 2019

Romanii chiar se spala ! Cel putin asa arata un studiu realizat de americani

15 octombrie este Ziua Globala a Spalatului pe Maini.

Desi industria produselor de igiena a evoluat enorm in ultimele decenii, spalatul mainilor dupa utilizarea toaletei este un obicei pe care nu toti oamenii in respecta ca la carte.

Nespalarea mainilor raspandeste boli si de multe ori chiar deces. Spalarea mainilor cu sapun reduce mortalitatea infantila a pneumoniei si alte boli respiratorii pana la 25% si diaree si alte boli intestinale cu pana la 50%.  Aceste doua boli omoara 3.5 milioane se subvincizi in fiecare an. Cu alte cuvinte, spalatul pe maini este cea mai usoara, ieftina si efecienta cale pentru a reduce mortalitatea in randul copiilor.

Mesajul celor de la Ziua Globala a Spalatului pe Maini, care a avut loc prima data in 2008, fiind sponsorizata de una dintre cele mai mari companii de sapun din lume, este: “Spala-te pe maine inainte sa mananci si dupa ce folosesti toaleta“.

Unele tari din Europa au o problema certa cu nespalarea mainilor. Un sondaj Gallup din 2015 arata ca cei mai curati sunt bosniacii cu 96%, urmati de turci cu 94%. Aceste procente fara niciun dubiu sunt mari din cauza procedurii Islamice unde spalarea mainilor, gurii, bratelor, capului si picioarelor, fiind un ritual de purificare, inainte de rugaciune.

Cele doua tari sunt urmate de kosovarii in principal musulmanii fiind 85%, egalati de greci si urmati de romani cu 84%. Nici sarbii cu 83% si macedonienii cu 82% nu se lasa mai prejos, urmati de portughezi cu 85%.

Romanii nu se m-ai spala ca in evul mediu la “ibric” si au devenit printre cei mai igienici, fiind in topul europenilor care se spala cel mai des pe maini si la igiena personala. Majoritatea, se tem sa se trateze in spitalele de stat de teama de a nu lua o bacterie, in conditiile in care au fost inregistrate mii de infectii nosocomiale in unitatile sanitare din Romania. De asemenea, barbatii sunt “certati cu apa si sapunul” si se spala mult mai rar decat femeile.

Insa, din pacate in urma statisticilor doar o treime din familiile din Muntenia, majoritatea din zone rurale, au apa la robinet si toalete in casa, restul inca se spala la lighean ca in epoca “primitiva”.

Surpriza sau nu cei mai murdari dintre toti sunt olandezii. In general, beneficiaza de o reputatie ordine si curatenie, dar dupa cum se dovedeste, aceasta este in mare masura nemeritata. In urma acestui sondaj, aproape jumatate din toti olandezii nu se spala pe maini cu sapun din toti olandezii nu se spala pe maini cu sapun la intoarcerea din baie.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>