Published On: vin, dec. 13th, 2019

Politistii braileni in alerta ! Porcii la control

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara și pentru Siguranta Alimentelor si Politia au inceput de ieri controalele in trafic, pentru prinderea celor care transporta porci ilicit, contribuind la extinderea pestei porcine africane.

Soferii care vor fi prinsi ca transporta ilegal porci in portbagaj, vor fi amendati, iar animalele vor fi confiscate si incinerate. Aceasta masura este menita sa combata raspandirea virusului pestei porcine.

Presedintele ANSVSA spune ca ar trebui implicate si ministerele Agriculturii, Mediului si de Interne, dar si fermierii si jucatorii din industria carnii pentru a putea combate peste porcina. In acest moment, doar doua judete din tara au ramas neatinse de boala, Suceava si Bistrita Nasaud. In rest, peste 250 de localitati si 28 de judete se lupta cu virusul. De la prima semnalare, din vara anului 2017 si pana acum, au fost eliminati peste 540.000 de porci afectati de pesta porcina.

Masura a fost luata pentru a proteja populatia de focarele pestei porcine.

La aceasta data in judetul Braila mai sunt 28 de focare active de Pesta Porcina Africana, dintre care 3 in exploatatii comerciale. In total 177 de focare au fost stinse dintre care 15 in exploatatii comerciale.

Avem un grup de lucru, am adus specialisti din privat si de la stat si vom elabora un plan concret pana la sfarsitul lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie, apoi asteptam finantare de la Ministerul Agriculturii si ulterior il trimitem unui grup national de experti. Ne-am gandit sa aplicam planul la inceput in doua ferme mari. La sfarsitul lui 2020 sa albim fermele mari, iar in cinci ani sa avem zone libere”, a declarat seful ANSVSA.

DSVSA Braila are in stadii avansate de executie ultimele dosare pentru despagubirea proprietarilor ce au suferit pierderi in urma aparitiei bolii si lichidarii efectivelor de porci detinute.

In acest moment, in Judetul Braila au fost platite despagubiri pentru 3.983 de exploatatii dintr-un total de 3.996,  in valoare de 189.735.950 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>