Published On: vin, dec. 13th, 2019

Implica-te, sa nu ajungi o victima! Lupta impotriva traficului de persoane

ESTI VICTIMA A TRAFICULUI DE PERSOANE?

AI DREPTURI!

In luna decembrie, politistii si jandarmii braileni, alaturi de specialistii antitrafic, realizeaza ample actiuni de informare a populatiei cu privire la drepturile pe care le are o victima a traficului de persoane.

Demersul oamenilor legii se inscrie in Campania europeana de prevenire a traficului de persoane “Esti victima a traficului de persoane? Ai drepturi!”, lansata  de  Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii si Statele membre ale Uniunii Europene.

Activitatile din judetul Braila s-au organizat sub egida Comisiei de monitorizare a activitatii preventive și se desfasoara atat in zone publice de tranzit, gari si autogari, in mijloacele de transport in comun ale S.C. Braicar S.A., cat si in unitatile de invatamant de nivel liceal, cu participarea lucratorilor Inspectoratului de Politie Judetean Braila, ai Centrului Regional Galati ai Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila si ai Sectorului Politiei de Frontiera Braila.

Potrivit Legii nr. 678 /2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si Legii 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor, cu modificarile si completarile ulterioare, victimelor infractiunilor de trafic de persoane li se acorda o protectie si o asistenta speciala, fizica, juridica si sociala si au dreptul la recuperarea lor fizica, psihologica si sociala, dupa cum urmeaza:

Consilierea psihologica – se asigura, in mod gratuit, pe o perioada de cel mult 3 luni, iar, in cazul victimelor care nu au implinit varsta de 18 ani, pe o perioada de cel mult 6 luni;

Asistenta medicala – se asigura pentru victimele traficului de persoane in conformitate cu actele normative care reglementeaza materia asigurarilor sociale de sanatate;

Asistenta juridica gratuita – se acorda in primul rand victimelor directe ale infractiunilor, dar si victimelor indirecte ale unor infractiuni grave (sotul si copiii victimelor directe decedate prin savarsirea infractiunilor). Asistenta juridica gratuita se acorda victimelor daca infractiunea a fost savarsita pe teritoriul Romaniei sau, in cazul in care infractiunea a fost savarsita in afara teritoriului Romaniei, daca victima este cetatean roman sau strain care locuieste legal in Romania si procesul penal se desfasoara in Romania.

Compensatia financiara  – se acorda la cererea victimei traficului de persoane sau a sotului si copiii victimelor directe decedate prin savarsirea infractiunilor de trafic), numai daca aceasta a sesizat organele de urmarire penala in termen de 60 de zile de la data savarsirii infractiunii. Victimele care nu au implinit varsta de 18 ani nu au obligatia de a sesiza organele de urmarire penala cu privire la savarsirea infractiunii, aceasta urmand a fi facuta de reprezentatii legali.

Adapost si hrana – victimele traficului de persoane pot fi cazate, la cerere, temporar, in centre de asistenta si protectie a victimelor traficului de persoane sau in locuinte protejate pentru victimele traficului de persoane. Durata cazarii in centre, respectiv in locuintele protejate este stabilita prin hotarare a consiliului judetean, pentru cel mult 90 de zile. Durata cazarii in centre sau in locuintele protejate poate fi prelungita, prin hotarare a consiliului judetean, la solicitarea organelor judiciare, cu cel mult 6 luni sau, dupa caz, pana la finalizarea procesului penal.

Servicii de insertie/reinsertie profesionala –  Agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca organizeaza gratuit, in conditiile legii, programe speciale de scurta durata pentru formarea profesionala a victimelor cazate. De asemenea, agentiile asigura gratuit, cu prioritate, victimelor traficului de persoane servicii de consiliere si mediere a muncii, in vederea identificarii unui loc de munca.

Pentru recunoasterea situatiilor de risc, pentru evitarea pericolului de a fi traficat(a) sau pentru a cere ajutor in cazul in care esti victima a traficantilor, politistii iti recomanda sa apelezi gratuit numarul 0800 800 678 – Help Line Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>