Published On: mie, dec. 4th, 2019

Dupa ce a scos ECO “din gunoi”, cei care “il ling” pe Marian Dragomir l-au dat afara / Caracterul primarului iese din nou la suprafata

Si iata cum PSD Braila  incearca din rasputeri sa isi ingroape ultimii oameni demni care i-au stat alaturi atat la bine, cat si la greu. In randurile de mai jos, Infobraila va prezinta destainuirile persoanei care a reusit sa scoata ECO din gunoiul in care se afundase, reusind sa aduca o firma falimentara mai intai pe linia de plutire, apoi pe plus. Un plus care, mai tarziu, s-a intors impotriva lui. Alexandru Micu, omul care a scos ECO din faliment.

“Micu, ieri director, azi somer

In data de 10.01.2018 am fost invitat la sediul partidului de catre domnul primar Dragomir si de catre domnul consilier local Caranica George Marius, unde au mai fost invitati si alti demnitari. Acolo, la insistentele domnului primar si a domnului Caranica mi s-a spus ca voi fi revocat din functie fara sa existe motive. Le-am adus la cunostinta ca nu este normal, in conditiile in care am muncit 8 ani de zile si societatea, cand am preluat-o, a fost aproape de faliment. La data de 10 ianuarie, societatea primise 9 milioane de lei din partea actionarului majoritar tocmai datorita acestor rezultate. Domnul Dragomir a insistat si domnul Caranica m-a revocat din functie la orele 13.00, fara motive.

Pe parcursul anului 2017 am avut control de la auditul Primariei dupa care nu au fost probleme, am primit un calificativ bun in conditiile in care eu am preluat firma de la faliment. Am avut apoi controlul Curtii de Conturi, dupa care nu au fost probleme si am avut controlul de la Inspectia Economica Financiara, inclusiv de la Inspectia Fiscala si nu au fost probleme. Din acest motiv am sustinut ca nu este normal ca eu sa fiu revocat. Aceasta persoana pe care domnul Dragomir doreste sa o aduca politic, poate sa o aduca, sa fie pe o functie executiva pana incerca sa preia societatea, aceasta nefiind una usoara avand in vedere ca are doua activitati profitabile. Eu am reusit sa aduc profit din activitatea de salubrizare si din activitatea de cariera. Mi s-a propus, la insitentele unor demnitari sa raman director adjunct sau sa merg pe un post de sef de serviciu la alta societate, dar am refuzat pentru ca nu mi se parea normal ca eu, care dupa atatea ani la ECO, cu sacrificii, am reusit sa aduc societatea pe un prag ascendent, sa fiu revocat. Daca se stia sau se dorea acest lucru era normal sa fiu anuntat din timp si nu asa, aruncat in strada. Nu mai pun ca i-am reprosat domnului primar ca, din punct de vedere politic, eu am fost unul dintre sustinatorii domniei sale pentru functia de primar, si chiar in noaptea alegerilor m-a imbratisat, si mi-a spus ca am fost printre putinii care l-au ajutat sa preia functia de primar.

La ora 13 a avul loc sedinta, am fost revocat, mi s-a mai propus sa raman administrator si am refuzat. Am zis ca in  momentul in care se va organiza concurs pe 109, eu ma voi inscrie.

A doua zi m-am prezentat la sediul societatii si am solicitat acea hotarare AGA  prin care eu am fost revocat, pe motive care nu existau. Acolo mi s-a impus ca pentru acea hotarare sa platesc o suma de 12 lei. Le-am adus la cunostinta ca este un abuz sa platesc deoarece eu am fost angajat al societatii si aveau obligata sa imi elibereze acea hotarare AGA cu care am mers la somaj. Am platit acei 12 lei si pe parcursul anului 2018 am fost somer.

Conform ordnantei 109, m-am inscris la concursul organizat de Primaria Braila pentru postul de administrator la ECO, vrand sa fiu numit in baza acelui concurs. La interviu mi s-a respins candidatura, am atacat in instanta acel concurs si am castigat, reluandu-se procedura. Am mers din nou la interviu unde m-au picat. In acest sens, exista dosare pe rolul tribunalului Braila in care am solicitat faptul ca in mod nelegal am fost respins, in conditiile in care legea prevede ca trebuie sa existe un plan de interviu, lucru care nu a existat.

 

Banii de pensie au disparut ca prin magie

Cel mai grav este ca, in anul 2018, o persoana de buna credinta m-a indreptat sa merg, sa imi verific stadiul de cotizare la Casa de Pensii. Vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca eu, cu o experinta profesionala de 30 de ani, niciodata nu m-am gandit ca mi se pot fura banii de la pensie. M-am deplasat la Casa de Pensii, unde am constatat ca in perioada 1.01.2011-31.12.2017 mi s-au furat banii de la pensie, adica mi s-a diminuat venitul brut lunar realizat, de la 7425 lei cat era brutul meu, la 4500 lei. Am facut adresa la societatea ECO si acestia, intr-un tarziu, mi-au adus la cunostinta ca acea decizie s-a efectuat in baza unei decizii a Curtii de Conturi. Intre timp, ECO mi-a furat peste 250.000 de lei. Am contestat aceasta decizie la ANAF Braila si directia regionala Galati. De acolo, acestia au facut un control la ECO si i-au obligat sa imi repuna banii la pensie, lucru care nu s-a intamplat nici pana astazi.

Vreau sa va aduc la cunostinta ca am avut un contract de mandat semnat de mine si actionarii societatii. In acel contract eu aveam o retributie de 4500 lei la care se adaugau celelalte sporuri din contractul colectiv de munca, aplicabile societatii.

In anul 2009, cand am preluat societatea, Curtea de Conturi a venit in control. Avand in vedere ca in perioada 2008-31.12.2011 era in vigoare legea lui Boc care obliga ca nici un director sa nu aiba salariul la nivelul viceprimarului, Curtea De Conturi m-a obligat sa restitui o anumita suma de bani. Pe perioada 2009-2011 am returnat catre societate suma de 80000 de lei, constituind acele diferente de bani de la salariul pe care il aveam eu, la nivelul salariului de viceprimar. Dupa ce legea a fost abrogata, a venit iar Curtea de Conturi si de aceasta data s-a legat de faptul ca salariul meu era format din doua sume. O suma reprezentand salariul de 4500 si alta suma reprezentand sporuri in similitudine cu contractul de munca pe societate. Atat ECO cat si eu am atacat acele decizii. Eu aveam un raport juridic intre ECO si Micu, iar deciziile Curtii de Conturi produceau efecte sau raporturi juridice intre ECO si Curtea de Conturi, practic acele decizii nu imi erau mie opozabile. ECO trebuia sa ma dea pe mine in judecata sa obtina acei bani. Era legea partilor intre societate si Micu Alexandru. Eu am preferat sa platesc acele sume si s-a mers mai departe. Am contestat din nou in instanta, si eu ca persoana si ECO , care in toate apararile formulate aducea la cunostinta ca acei bani nu reprezinta un prejudiciu pentru ca erau venituri realizate conform contractului colectiv de munca. In acelasi timp, mie mi s-a respins actiunea in instanta ca nu exista raport juridic intre mine si ECO si i s-a sugerat lui ECO sa ma dea in judecata sa recupereze acel prejudiciu care nu exista. In toate deciziile din 2009 pana in 2017, emise de Tribunalul Braila si Curtea de Apel Galati se spunea ca in conditiile in care, in contractul de mandat se includeau si acele sporuri, acelea trebuie incluse in salariu si nu pot fi omise. Pe acest considerent, ECO m-a dat in judecata si exista dosarul la Tribunaluul Braila, dar, miseleste au mers la Casa de Pensii si au pus in executare acele decizii ale Curtii de Conturi care nu imi erau mie opozabile, ci societatii. Deciziile spun ca societatea trebuie sa ma dea in judecata, sunt executorii, dar in conditiile legii. Ei aveau obligtia sa ma dea pe mine in judecata sa recupereze asa zisul prejudiciu, lucru care s-a si intamplat, ne judecam la Tribunalul Braila, dar in paralel va spun ca mi-au furta banii de la pensie pe perioada 2010-2017 in mod nelegal. Chiar daca ECO avea dreptate, era obligata sa aiba o hotarare judecatoareasca impotriva mea in care sa se dispuna ca eu sa fiu obligat sa plaresc acea suma. Dupa care puteau sa se indrepte impotriva mea, prin executare, si nu impotriva contributiilor de la pensie.

Saptamana trecuta am avut posibilitatea sa dau un memoriu Ministrului Muncii si i-am adus la cunostinta ca este o problema privind sistemul public de pensii. Practic, ECO a facut o declaratie rectificativa, prin care mie mi-au luat banii pe o perioada de 8 ani fara sa stiu. Acum doreste sa imi ia banii din nou.

Daca acea persoana de buna credinta nu imi aducea la cunostinta si apucau sa treaca 3 ani, eu nu mai puteam sa merg in instanta.

As vrea sa fie totul public si sa nu se mai intample. Nu se poate face declaratii rectificative fara niciun fel de control. Orice angajator are posibilitatea sa depuna pe internet aceste declaratii rectificative. Acolo, undeva, ii bifeaza ca are o sentinata impotriva cuiva si astfel se ajunge la declaratii rectificative in baza de date a ANAF-ului si acesta, automat le imparte, fara ca persoana in cauza sa stie. Sistemul nu este controlabil. Puteau sa imi ia toti banii de la pensie si sa nu stiu, 250000 lei s-au luat.

Fara adeverinta de salariat si fara loc de munca

O alta problema cu care ma confrunt este ca, dupa ce am lucrat atatea ani la aceasta societate, unde am depus eforturi considerabile, societatea refuza sa imi elibereze adeverinta de salariat in care sa se constate ca suma pe care am avut-o a fost cea de 7245 lei pentru care s-au virat, lunar, toate contributiile la stat. In baza contractului de mandat am solicitat aceasta adeverinta la societate si am facut demersuri si refuza sa mi-o puna la dispozitie. Din aceasta cauza eu particip la concursuri pentru posturi de director si mi se respinge dosarul deoarece eu nu am adeverinta de la societate din care sa rezulte ca perioada lucrata la ECO imi confera vechime in munca si specialitate, in conditiile in care articolul 2-3 din contractul de mandat spune urmatorul lucru: constractul de mandat este similar contractului de munca si ii confera titularului vechime in munca si in specialitate. Eu nu am posibilitatea sa ma angajez pentru ca mi se respinge dosarul pe motiv ca nu as avea vechime in munca si in specialitate.

O alta problema este faptul ca mi-au blocat salariile incepand cu luna august pana in decembrie, inclusiv concediile de odihna. Sunt in actiune in instanta, din 2018 eu am avut doar somajul si acum am doar o retributie ca membru in consiliul de Admninistratie la Braicar si nu am un loc de munca.

La toate concursurile la care am participat in cadrul Primariei Braila, dosarul meu a fost respins la acea comisie intrunita de primar, prin dispozitie de primar. La ECO, de trei ori mi-au respins dosarul, cand nimeni nu avea competenta sa stie mai multe despre societate decat mine. La Zona Libera s-a intamplat la fel, fiind respins de comisie la interviu. Am participat si la Braicar unde, datorita faptului ca a venit firma experta in resurse umane de la Bucuresti, am fost admis si chiar am primit felicitari din partea acelei firme. Toate aceste abuzuri sunt pe rolul Tribunalului Braila.

Situatia lui Micu in mainile Ministrului Muncii

In sedinta publica de saptamana trecuta au fost invitati mai multi pensionari, eu fiind a doua persoana care am luat cuvantul, si am adus la cunostinta ministrului problema mea, care zic eu, afecteaza sistemul public de pensii din Romania. Nu i-a venit sa creada si a zis sa ii dau dosarul secretarului de stat, domnul Randunica. I-am spus ca Randunica stie aceasta problema de un an de zile si nu a rezolvat problema. Astazi au sunat de la Bucuresti spunand ca dosarul a ajuns la consilierii domnului ministru si urmeaza sa primesc raspuns. Mi s-au furat banii de la pensie fara sa stiu. In sala nu am vrut sa dau numele firmei, dar oamenii au insistat sa zic care este societatea care a putut sa faca asa ceva, si astfel, am fost obligat sa dau numele societatii.

Acestea sunt abuzurile la adresa mea. Nu am un loc de munca si as putea sa fiu util. Merg la concurs pentru ca am preferat sa nu fiu numit, ci am vrut sa dau concurs, sa nu mai am probleme.

Instantele au declarat ca remuneratia este singura forma de retribuire conform contractului, astfel ca sporurile si celelalte drepturi acordate trebuie incluse in calculul remuneratiei si nu pot fii omise. Dupa plecarea mea, cu cel care a venit dupa mine asa s-a procedat, nu i s-a mai scris in contract suma din doua bucati, remuneratie si sporuri. Domnul Caranica avea obligatia sa convoace o adunare generala prin care sa constate ca instantele de judecata asta au spus. Daca remuneratia este unica forma de plata, sporurile trebuie incluse in calcul si nu pot fi omise.

R: DE CE CREDETI CA SE INTAMPLA ASTA?

Cred ca sunt suparati pe mine pentru ca nu am acceptat ce mi s-a propus, pentru ca am zis ca este o nedreptate.

R: NU VI S-A PARUT ANORMAL CA V-AU CHEMAT LA PARTID LA NEGOCIERI?

Da, mi s-a parut anormal.

De la Micu la Pisica, ECO de la plus la minus

R: NU V-AU EXPLICAT DE CE AR TREBUI SA PUNA PE ALTCINEVA IN LOCUL DUMNEAVOASTRA?

Din ce am inteles eu era doar o chestie politica pentru ca acea persoana care a fost pusa a venit cu o luna inainte si a fost pusa presedintele Consiliului de Administratie. In decembrie 2017 a avut loc o adunare generala in care acest domn Pisica Ionut Marius a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie. Dupa aceea, tot se zvonea prin Braila ca ma vor da jos si il vor pune pe Pisica. Nu avea niciun fel de experienta manageriala si, de asemnea, si el s-a inscris pentru postul de administrator. In procesul avut cu domnul Pisica, am adus la cunostinta instantei ca dansul nu are experienta manageriala. Din acea data, cand inca eram director la ECO, mi s-a pus la mapa cv-ul domnului Pisica. Acolo nu apare ca a fost vreodata director la vreo alta societate, conditie obligatorie a postului. Dar s-a putut si a fost numit in locul meu. Din momentul in care eu nu am acceptat acele sugestii, a inceput un calvar pentru mine si pentru familia mea. Se fac tot felul de sicanari. Au facut un contract cu o firma de audit din Braila, nu cred ca prin licitatie. Saptamana trecuta am primit o citatie de la Tribunal in baza unui raport care mie nu imi este opozabil. Eu am fost un om loial societatii si cei ce m-au masacrat au fost ajutati de mine sa ajunga in functii. Nu aveau ce sa imi reproseze pe societate care functiona pe profit. Practic am fost inlaturat doar pentru a i se face cuiva loc acolo, la ECO. Eu am propus asa: daca tot vreti sa-l formati pe Pisica, puneti-l pe alta functie. Dupa ce societatea a intrat pe profit s-a facut o infuzie de capital. Cand am plecat de la ECO, primaria avea sa-i datoreze societatii, prin SUPAGL, 9 milioane de lei. Mie mi-au pus toti angajatii in cap si dupa ce am plecat, toti banii au fost dati societatii. Noul director a beneficiat de toti banii ca sa poata sa faca pierderi. Societatea acum nu mai este pe profit.

Cariera de piatra de la Macin, diamantul neslefuit al lui ECO

R: MAI FUNCTIONEAZA CARIERA DE PIATRA DE LA MACIN?

Nu! Cand am preluat-o eu, societatea era pe faliment. Si m-am gandit, cum sa fie o societate pe faliment in conditiile in care are doua activitati profitabile? Salubrizarea si cariera de piatra. Cu eforturi deosebite, din 2009, cand am ajuns, am diminuat pierderea cu 3 miliade de lei vechi, iar pana in 2017, a functionat pe profit. Din 2010 am dat drumul la cariera. Cand s-au dat acei 9 milioane de lei au fost facute mai multe informari, inclusiv de consilierul Caranica. Prin acestea s-a adus la cunostinta ca datorita situatiei ascendente a societatii merita sa bage banii in ea.

Revenind la cariera de piatra, in 2009, cand am ajuns acolo am gasit un munte si un individ care avea in spate o turma de capre. Cu experienta mea de 20 de ani la Promex stiam piata si atunci am deschis cariera.

R: NU V-ATI GANDIT CA TOCMAI ACEST LUCRU VA ADUS SFARSITUL, FACAND SOCIETATEA PROFITABILA NU FACETI DECAT SA VA SAPATI GROAPA SINGUR?

Cam asta cred ca a fost. Poate cineva dorea cariera inchisa, nu deschisa. La inceput am vandut piatra bruta si apoi am pus statie de concasare. Am transformat o materie bruta in una semifabricata care costa mai mult.

R: PRACTIC ATI SARIT NISTE INTERMEDIARI, I-ATI SCOS DIN PIATA.

Da. Dupa aceea am montat o statie de concasare care era cam 25% din una normala. La inceput aveam pierdere totala apoi, facand acest 25% dintr-o statie normala, mi-am diminuat pierderea. Am adus utilaje care din 2018 au ruginit dupa ce m-au mazilit. Nu am lasat populatia niciodata in gunoaie. Intarzieri au mai fost, dar nu din vina mea. Cand am ajuns la ECO, gunoiul se transporta cu tractoare. In 2010 am adus masini SH dar am depasit situatia de a transporta gunoiul menajer cu tranctoare. Dupa ce am adus o infuzie, pe mine m-au ars.

R: PENTRU CONSTRUCTIA PODULUI, CU CARIERA DE PIATRA ATAT DE APROAPE ERA PREA IEFTIN

Langa ECO mai este o cariera de piatra si acum, probabil, livreaza ei. Practic, aceea a fost tot cariera lui ECO, dar din cauza unui management neperformant, asa ca, cariera s-a impartit. A ajuns la o firma din Slobozia, OYL COMPANY, celebra firma care intentiona sa faca si asfaltari la Braila. Eu am avut o relatie foarte buna cu ei, nu mi-au pus niciodata pierdici. Eu am reusit sa pun doar un sfert din cat ar trebui intr-o cariera de piatra iar ei, OYLCOMPANY, merg pana la nisip.

R: ECO S.A. ESTE O FIRMA A BRAILENILOR IAR CONSILIUL LOCAL ISI BATE JOC DE ACTIONARI.

La acea cariera de piatra s-au filmat multe filme ale lui Piersic, cariera Izvoarele Macinului. Am venit cu bani de acasa cand Primaria nu dadea bani. Nu ai cum sa retii acesti bani, tu ca societate, cand tu nu ai nici un fel de titlu executor. Sunt ilegalitati! La Tribunalul Braila sunt peste 10 dosare, nu am facut decat sa imi apar un drept al meu. E munca mea!

R: DACA CONSILIUL LOCAL SI PRIMARIA SI-AU BATUT JOC DE DUMNEAVOASTRA, CARE ATI ADUS O SOCIETATE DE LA PIERDERI LA PROFIT, DE NOI CAT DE MULT ISI BAT JOC?

Au fost 25 de hectare girate de fostul primar ca sa platim datoriile vechi. ECO a fost singura societate din Romania care a adus o esalonare la plata pe o perioada de 60 de luni. A primit un bonus de peste 250000 lei, adica i s-au ras din penalitati. De ce m-au dat afara? Ca sa nu mai mearga societatea?

Este un abuz! Cum e posibil ca orice contabil sau director sa faca declaratii rectificative si tu sa nu stii?

Odata cu revocarea lui Micu s-a sters si datoria Primariei fata de ECO

Din septembrie, eu am primit mandat pe 90 de zile, deci septembrie-decembrie, iar dupa 17 decembrie am primit mandat pana pe 17 ianuarie 2018, pe 30 de zile. Avand in vedere faptul ca ECO avea de primit de la SUPAGL peste 2 milioane de lei, iar eu nu dadusem salariile la oameni si toata lumea era suparata, am actionat in instanta. Pe data de 17 ianuarie era termen in acest dosar. Probabil ca cei din autoritatea publica locala au zis ca este mai bine sa ma revoce. Poate ca daca eram, pe data de 17 trebuie sa vina pronuntarea. Dupa ce am plecat eu a mai trecut un an de zile iar in final, societatea a pierdut. Cred ca si de aici mi se trage, faptul ca eu, in mod legitim am dat in judecata SUPAGL si Primaria. Cat am fost eu acolo existau toate probele prin care societatea ECO trebuia sa castige. Ideea a fost ca eu sa nu mai fiu acolo in data de 17 ianuarie. Asta poate fi un motiv al revocarii mele. Acum au intocmit un raport de audit care nu imi este opozabil. Imi cer banii pe o perioada in care nu au dreptate. Era normal sa ma cheme si pe mine la intocmirea raportului, iar ei nu m-au chemat. Este o sicanare si niste abuzuri care mi se aduc. Eu nu am un salariu acum, in conditiile in care eu am preluat o societate care era aproape de falimnet si am facut-o profitabila. Situatiile financiare publicate pe site, pe 2017, nu sunt intocmite conform prevederilor legale. Acea infuzie de capital din 2017 prevedea si plata unor datorii istorice. In loc ca acel cuantum al datoriilor istorice sa fie introdus pe acele situatii extraordinare care se intocmesc in bilant, ei au bagat in activitatea de exploatare ca sa imi aduca mie anul 2017 pe pierdere. In acelasi timp, din cauza unor persoane care nu au competenta, se contrazic in documente. Unii spun ca s-a inchis pe pierdere iar altii spun ca s-a inchis pe pierdere din cauza faptului ca au venit cu datorii istorice din urma. Din punct de vedere al exploatarii, 2017 s-a inchis pe profit.”

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>