Published On: mar, dec. 3rd, 2019

Aventura “excavatoarelor cu barba” / Detalii nestiute despre lipovenii din Braila

Una dintre cele mai bine reprezentate comunitati din Braila este cea a rusilor lipoveni, care vietuiesc alaturi de braileni in cea mai buna intelegere posibila dintotdeauna.

 

In Braila, pe vremuri, lipovenilor li se spuneau “excavatoare cu barba”. Barbatii lipoveni au pornit de la simpli pescari, devenind apoi constructori pe santiere. Fundatiile celor mai multe dintre constructiile anilor 60’ se sapau cu harletul, pentru ca lipovenii se specializasera in santurile pentru fundatii cu o indarjire si o disciplina ce pe romani ii speria. Li se spuneau excavatoare cu barba, deoarece barbatii isi lasau toti barbile pana in brau. In timp, s-au inmultit excavatoarele propriu-zise, astfel lipoveanul oricat ar fi fost de eficient si muncitor putea fi inlocuit cu usurinta de o simpla masinarie.

Multi dintre lipovenii braileni din cartierul Pisc lucreaza in domeniul constructiilor.

In proiectul ,,Podul peste Dunare”, noua constructie care va uni judetele Braila, Galati si Tulcea, lucreaza multi lipoveni. Ei muncesc din greu la acest proiect, in schimburi, chiar si week-endurile de multe ori pentru a finaliza constructia in timp util, pana in 2021.

Desi, de multe ori s-a lucrat si noaptea, angajatoriIi le ofera conditii optime de munca, avand mesele incluse si un salariu substantial. Este un loc de munca solicitant, iar conditiile meteo nu sunt intotdeauna cele mai favorabile, dar angajatii lipoveni sunt multumiti de mediul in care lucreaza, si de salariul care variaza intre 3700 si 5000 de RON.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>