Published On: joi, dec. 19th, 2019

Alerta ! Virusul West Nile loveste in Braila / Tantarii i-au adus sfarsitul unei batrane

In sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Directiei de Sanatate Publica Braila a informat despre confirmarea unui caz de West Nile in judetul Braila. Este vorba despre o femeie in varsta de 83 de ani din satul Lanurile, comuna Viziru, care intre timp a decedat.

In ceea ce priveste planul de masuri care se impune in astfel de situatii, cu toate ca, din punct de vedere calendaristic, ne aflam in perioada libera de vector, tantarii fiind latenti, prefectul Brailei, Catalin Boboc, a insistat, “pentru mai multa siguranta, sa se intervina si cu tratament aerian de dezinsectie, dezinfectie, astfel incat sa nu mai fie riscuri de transmitere a virusului din cauza insectelor”.

Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitara Veterinara si pentru Sanatatea Alimentelor Braila au transmis ca s-a realizat ancheta la fata locului si s-a constatat ca nu sunt prezente efective de animale receptive la aceasta boala. In acest sens, s-au aplicat masuri de dezinsectie la gospodaria respectiva si la cele invecinate conform prevederilor legale, dupa cum informeaza conducerea DSVSA Braila, Gicu Dragan.

Virusul West Nile (VWN) apartine familiei Flaviviridae si este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte si virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, pasari, tantari, cai si alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin intepatura de tantar. Peste 110 specii de pasari pot fi infectate cu virusul West Nile.

Cand exista riscul unei infectii cu virusul West Nile, preventia este cea mai buna alternativa. Prevenirea intepaturilor de tantar reduce riscul de a face aceasta boala, impreuna cu alte boli pe care tantarul le transmite. Puteti evita intepaturile de tantar, folosind pe pielea expusa a substantelor care resping insectele cand sunteti in aer liber, insa cea mai buna varianta e sa evitati activitatile in aer liber in acest interval.

Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura de tantar este redusa. Riscul de imbolnavire severa si deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune, desi infectia poate aparea la orice varsta.

Manifestarile infectiei cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita. Semne de alarma care impun prezentarea la medic sunt : febra ridicata insotita de durere de cap intensa, varsaturi, stare generala alterata si sensibilitate crescuta la lumina.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>