Published On: mie, nov. 27th, 2019

Povestea de succes a lui Alexandru, braileanul care a studiat in SUA si s-a intors sa revolutioneze mobilitatea in Europa

Alexandru este un tanar din Braila care a ales sa plece la studii în Statele Unite ale Americii si, desi putea sa traiasca visul american, acesta s-a intors in tara.

In cadrul unui interviu acordat in exclusivitate Stiri Diaspora, Alexandru Hirsu vorbeste despre experienta facultatii in America, dar si despre dificultatile pe care le-a intalnit in momentul in care s-a intors sa munceasca in Romania. Totodata, el ofera un sfat valoros legat de studii copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Alexandru Bogdan Hirsu, are 25 ani, iar momentan lucreaza intr-un Start-Up care ofera un serviciu de inchiriere a trotinetelor electrice, intr-o echipa care isi propune introducerea acestui serviciu in cat mai multe orase din Europa.

Dupa ce a absolvit Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci din Braila a studiat in Statele Unite ale Americii, la Hamilton College. Acolo si-a luat licenta in Stiinte Politice (World Politics).

Partea cea mai importanta a studiului la o institutie precum Hamilton College este ca ei iti ofera toate uneltele de a gandi analitic, te incurajeaza foarte mult sa-ti manifesti aceasta curiozitate intelectuala, de a scrie foarte bine si de prezenta sau a-ti expune ideile. Acest lucru te ajuta in orice mediu ai lucra, fie ca e legat de stiinte politice, de economie sau de tehnologie. Atunci cand iei decizii, trebuie sa stii sa evaluezi situatiile in mod analitic, realist si apoi sa apoi sa le iei pe cele mai bune. Dupa ce a absolvit Hamilton College s-a intors in Bucuresti la HP Enterprise, iar acolo a lucrat timp de 1 an si doua luni, dupa care a tranzitionat in echipa de operatiuni UBER si catre VOI, unde lucreaza acum.

A ales sa faca asta pentru ca i s-a oferit un post mai bun decat daca ar fi mers mai departe in la momentul respectiv. In State este un proces mai anevoios pentru studentii internationali de a obtine un job de top. L-a atras perspectiva unui nou inceput in segmentul de tehnologie, un segment foarte „fierbinte” in zilele noastre.

Initial, s-a intors in Romania timp de doi ani de zile , insa de 4 luni lucreaza in Germania. La nivel de adaptare, cumva a fost destul de diferit si dificil. In State, a trecut printr-un proces de americanizare, iar revenind in Romania, simtea cumva ca nu este nici suficient de roman pentru a fi complet integrat, nici suficient de „americanizat” pentru a ramane in State. E o perspectiva pe care o au si alti romani care aleg sa studieze sau sa munceasca pentru o anumita perioada in afara granitelor.
Intoarcerea acasa a fost o „reinradacinare” in ceea ce priveste cutumele romanesti sau modul de abordare al unei situatii, atmosfera de lucru, etc. Cred ca in Romania, oamenii sunt mai circumspecti in ceea ce priveste deciziile la nivel profesional. Acest lucru e bun, pe de o parte, pentru ca poate incetini anumite procese, dar si poate duce la o performanta crescuta. Combinatia dintre entuziasmul meu si reticenta pe care a gasit-o in Romania l-a echilibrat destul de mult, iar aceasta experienta i-a folosit foarte mult in Germania, unde oamenii sunt si mai circumspecti.

E convins ca cei mici ar trebui sa tinteasca spre a studia in afara granitelor romanesti, insa ar trebui sa se si intoarca dupa ce au acumulat informatii valoroase. Asa se va  imbogati sistemul actual, chiar si cel profesional. Vor invata sa se adapteze la mai multe culturi la nivel profesional.
Pe parcursul studiilor, adaptarea este mai facila, datorita organizatiilor extracurriculare care „te cresc”. Sistemul de cursuri este conceput astfel incat fiecare student sa se dezvolte la nivel academic, insa pe partea profesionala, procesul de integrare in general difera foarte mult. Sunt unii care gandesc mai conservator, altii nu. Gradul de conservatorism difera foarte mult intre tari, fie ca vorbim de romani, de nemti sau de americani.
Le recomanda sa se intoarca la un anumit moment, fie imediat dupa studii, cum a facut-o el, fie dupa o perioada mai lunga. Insa cu cat timp petrec mai mult in alta tara, cu atat va fi mai dificil. Fie ca vorbim de nivelul castigurilor, fie ca vorbim de nivelul de trai, asteptarile devin din ce in ce mai mari dupa terminarea studiilor.

In prezent locuieste in Germania. Lucreaza la subsidiara unei companii suedeze din aceasta tara. Se ocupa de extinderea unui serviciu de inchiriere de trotinete electrice in diverse orase atat din Germania, cat si din alte state din Europa. Planul lui este sa ajute la extinderea acestui serviciu, astfel incat un numar cat mai mare de oameni sa poata accesa un alt mod de mobilitate.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>