Published On: mar, nov. 26th, 2019

Pentru adulti da, pentru copii, ba/ Criza de vaccin antigripal pentru bebelusi, in Braila

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de imbolnavire cu gripa si complicatiile acesteia si este principala modalitate prin care ne putem proteja impotriva gripei si racelii.

Braila este departe de criza de vaccinuri antigripale de la nivel national. Judetul nostru are asigurat peste 70% din necesarul de doze de vaccin antigripal, astfel ca, deocamdata, aici nu se poate vorbi despre criza a serului destinat imunizarii gripei, care se afla in schema nationala de vaccinare suportata de stat. Cel putin asta spun reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Braila, care ne asigura ca in depozitul DSP inca mai sunt doze neridicate. Astfel, potrivit informatiilor transmise de catre DSP Braila, din necesarul transmis la Ministerul Sanatatii, de 47.000 de doze, in Braila au ajuns 23.350 de vaccinuri antigripale. “La Braila, nu putem vorbi despre o criza de vaccinuri, pentru ca se acopera, la ora actuala, cam 70,98% din necesar, iar pana la finele lunii procentul se va duce la 71%”, a transmis reprezentantul Compartimentului de Relatii Publice din cadrul Directiei de Sanatate Publica(DSP) Braila, Nicusor Grosu.

Amintim ca anul trecut numarul brailenilor care s-au vaccinat antigripal a crescut semnificativ, ajungand la 30.000, fata de 20.000 cat era media anuala obisnuita. Asta pentru ca, in sezonul trecut, tara noastra s-a confruntat cu o epidemie de gripa, la nivel national virusul provocand peste 100 de decese.

Chiar daca numarul de doze de vaccin acopera numarul de pacienti, exista anumite categorii de pacienti care au prioritate la vaccinare. Aceste categorii sunt de regula si cele incluse in programele de imunizare antigripala gratuita, unde au prioritate persoanele varstnice, cele cu boli cronice, tinerii cu boli cronice si copii care sunt in evidenta medicului de familie. In schimb, cabinetele medicale de familie nu dispun de varianta complementara destinata copiilor sub 3 ani, vaccinul antigripal efectuandu-se incepand cu varsta de 3 ani.

Brailenii, de cele mai multe ori apeleaza la medicul de familie pentru primirea vaccinului antigripal, insa si-l pot procura si din farmacii, care de asemenea se poate administra la cabinet. Astfel ca, cei ce nu mai gasesc vaccinul la cabinetul medicului si-l pot procura din farmacii la un pret cuprins intre 26 si 60 de lei, vaccinul trivalent fiind in jur de 26 de lei, iar cel tetravalent, in jur de 56-60 de lei.

Un cunoscut medic de familie din Braila declara despre vaccinul antigripal : “E important ca am primit un numar indeajuns de doze, cat sa acopere numarul de pacienti, avand un numar destul de mare aproximativ 5000 de pacienti.”

In schimb in multe orase din tara este criza de vaccin antigripal. Cererea este foarte mare, iar dozele lipsesc. Nu se gasesc nici in cabinetele medicilor de familie si nici macar in farmacii, in conditiile in care noiembrie este ultima luna propice pentru vaccinare.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>