Published On: joi, nov. 28th, 2019

In atentia brailenilor ! / Iata cum iti poti calcula singur intretinerea

Nu de putine ori, cei care locuiesc la bloc au intrat in conflict cu administratorul din cauza facturii prea mari la intretinere. Oamenii nu stiu cum se calculeaza sumele pe care trebuie sa le plateasca si nici care sunt cheltuielile in amanunt.

Pana acum, la avizier era afisata, lunar, lista cu cheltuielile la intretinere. Fiecare locatar platea o anumita suma de bani in functie de numarul de persoane care locuiau in apartamentul respectiv, in functie de numarul de camere al imobilului, de suprafata acestuia si in functie de consumul propriu pentru utilitati.

Conform Legii  196 / 2018, intretinerea in principiu se calculeaza pe numarul de persoane si in functie de cota parte indivizi. La aceste sume de bani se adauga altele, care reprezinta partile comune cum ar fi diferenta de apa, energia electrica pe scara blocului,  gaze ( la unele blocuri ), reparatii si intretinere lift (daca e cazul), salariile angajatilor asociatiei de proprietari, servicii curatenie, etc. Insa, concret, nimeni nu stia cum se calculeaza acesti bani. Erai doar instiintat ca a venit intretinerea si trebuia sa o  plateasca.

In multe cazuri, atunci cand vine vorba de plata intretinerii, oamenii au nelamuriri cu privire la sumele pe care trebuie sa le plateasca lunar si asupra modului de calcul al acestora. Pentru a se asigura ca nu platesc prea mult la intretinere, locatarii de la bloc ar trebui sa urmeze cativa pasi simpli.

In functie de numarul de persoane se calculeaza doar energia electrica spre exemplu avem 64.40 (pret furnizor) : 67 de persoane = 0.97 lei / pers., apoi urmeaza doar pe numarul de apartamente cum ar fi indemnizatii si contributii ANAF adica 1.234 (salariu brut) : 60 apart. = 20.57 lei / apart., urmate de cheltuieli gospodaresti, meteo mai exact apa de ploaie si se imparte pe suprafata, apoi  cheltuieli privind apa unde metrul cub e 7.71 de lei si se calculeaza in functie de diferenta de metri cubi declarati si serviciile de curatenie.

Mai este si Fondul de Rulment care se calculeaza astfel : se aduna numarul de luni,  adica 12 inmultit cu cota de intretinere, iar totalul se imparte la cota indiviza pentru a afla totalul pe apartament.

La un imobil cota indiviza trebuie sa fie 100 %.

Exemplu de calcul cu aproximatie pe apartament, cu 2 persoane, pe luna octombrie, cu un consum de 12 mc de apa 0.97 lei / pers. (energie electrica) + 20.57 lei /apart. (ANAF)+ 0.40 lei /apart. (chelt. gospodaresti) + 0.39 lei /apart. (meteo) + 4.34 lei /apart. (curatenie) + 12 metri cubi apa (2 persoane) adica 92.52 lei.

Mai exact :  1.94+20.57+0.40+0.39+4.34+92.52 = 120.16 lei intretinere apartament 2 persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>