Published On: mar, oct. 15th, 2019

Mortii din dulapul lui Dan Barna / Fraude si “facere de bine” pe bani publici

Trecutul pe ca Dan Barna l-a ingropat, dar nu suficient de adanc. Sapaturile conduc la un adevar crunt pentru cel ce se vrea presedintele Romaniei.

Trecutul lui Dan Barna, seful USR, partidul care a initiat campania #FaraPenali, a fost analizat cu atentie de un grup de jurnalisti de la Rise Project. Apar informatii bomba. S-a descoperit ca liderul USR este supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE. Antreprenorul de succes Dan Barna duce in spate o serie lunga de esecuri care au costat aproape sase milioane de euro, afirma jurnalistii de la Rise Projectm, care prezita o investigatie privind cateva dintre proiectele cu fonduri UE supervizate de prezidentiabilul USR – Plus.

Proiectele ”ingropate” de Grupul de Consultanta si Dezvoltare – DCG, compania fondata de Dan Barna, s-au numit “Punti Comunitare”  (social), “SES-am Deschide-te” (social) si “Biblioteca Bunelor Practici” (antreprenorial), iar aceasta e povestea lor.

In centru se afla candidatul Aliantei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat in guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a iesit din firma de indata ce a intrat in minister. L-a avut asociat pe Dragos Jaliu, 50 de ani, conferentiar la SNSPA, unde preda chiar cursul de Managementul proiectelor si programelor internationale – Dezvoltare regionala si fonduri structurale”, relateaza Rise Project.

Jurnalitstii mai afirma ca prezidentiabilul vrea sa-i intoarca pe romani in tara, dar si-a consolidat cariera pe seama unora nevoiti sa plece si ca ”si-a dirijat afacerile in algoritmul de incredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de scoala.

”La bilant, managementul care l-a consacrat pe Barna ii este este profitabil siesi, in timp ce oameni aflati in cumpana au beneficiat doar pe hartie. Vorbim despre persoane cu dizabilitati sau proveniti din medii defavorizate, greu de integrat pe piata muncii si extrem de neglijate in Romania. In numele lor, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare – DCG, compania fondata de Dan Barna, a castigat milioane sub pretextul facerii de bine”, relateaza Rise Project.

Conform Rise Project, cele ”trei proiecte europene generoase arata ca dupa razboi”.

”Banii s-au evaporat intre amici cu facturi la comanda, in nepotisme, deturnari, plati fictive, furturi de echipamente si discursuri despre frumusetea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multa dezamagire. Regulile erau clare. Finantate de UE in spiritul coeziunii, afacerile sociale se afla la intersectia sectorului de antreprenoriat cu cel non-profit, functionand pe principiul reinvestirii profitului si utilizand excedentele in scopuri sociale. Sistemul este urmatorul: banii vin de la Comisia Europeana la beneficiarul fondurilor, in cazul nostru Consiliul Judetean (CJ) Alba, care adauga si o mica cofinantare. Apoi fondurile sunt distribuite inspre parteneri, printre care si coordonatorul regional de proiecte, adica firma lui Barna si a partenerului sau, Dragos Jaliu. De aici ajung spre intreprinderile sociale”, scrie Rise Project, care prezinta fiecare caz in parte.

Rise PSroject a anuntat inca de luni seara ca va publica ”Adevarul despre Dan Barna”.

Prezidenatiabilul USR – PLUS a precizat ca acestia au investigat proiecte pe care le-a desfasurat in perioada anterioara intrarii in politica si care nu au rezistat, el spunand ca a contribuit la reusita a zeci de proiecte si ca a ajutat autoritati publice si ONG-uri sa acceseze fonduri.

”Am avut saptamana trecuta un interviu cu cei de la Rise. Am inteles ca au investigat proiecte pe care le-am desfasurat in perioada anterioara intrarii in politica, cand eram antreprenor si consultant in domeniul fondurilor europene. Rise s-a concentrat pe cateva intreprinderi care nu au rezistat dupa perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finantare europeana. E un risc inerent si asumat in astfel de cazuri, mai ales intr-o etapa de pionierat”, afirma Dan Barna.

El relateaza ca le-a raspuns deschis si onest la toate intrebarile.

”Il consider un exercitiu de transparenta si normalitate intr-o campanie electorala. Nu am nimic de ascuns. Am lucrat 10 ani in fonduri europene si am construit una dintre cele mai de succes companii in domeniu. Am contribuit la reusita a zeci de proiecte. Am ajutat autoritati publice, ONG-uri si companii care au avut nevoie de fonduri. Mii de oameni au lucrat in aceste proiecte. Am fost pasionat de munca mea si sunt mandru de ceea ce am reusit sa fac, a fost o experienta extraordinara”, adauga liderul USR.

El subliniaza ca aceasta experienta l-a dus in guvernul Ciolos, unde impreuna cu echipa de la Fonduri Europene a reusit in 6 luni sa aduca in tara 7,2 miliarde de euro.

”Sunt pregatit sa duc aceasta experienta la Cotroceni”, conchide Barna.

 

Sursa news.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>