Published On: mie, sept. 25th, 2019

UPDATE: S.T.S. si Ministerul Sanatatii transforma in carne de tun medicii braileni, ca sa acopere lipsurile din spitale

Un sondaj realizat pe baza unor date culese de S.T.S. si publicate pe site-ul Ministerului Sanatii, aparut in prag de alegeri prezidentiale, face valuri in mediul online. Din punct de vedere sociologic, cifrele prezentate de catre Anti-Bribery Synergy  nu au o relevanta clara, nu prezinta decat cateva numere, fara o reprezentativitate credibila.

S.T.S. nu poate garanta autenticitatea sondajului. Informatiile sunt obtinute de la asa-zisii pacienti care au beneficiat de o foaie de internare intr-unul dintre cele 352 de spitale din Romania. Dupa declaratia lui Razvan Nita, auditorul Anti-Bribery Synergy, data in exclusivitate pentru ziarul INFOBRAILA, pacientii nici macar nu sunt informati, in momentul internarii, despre faptul ca datele personale, de exemplu numarul de telefon, vor fi preluate pentru acest intocmirea acestui feedback. Aici intervine eroarea care pune la indoiala veridicitatea acestor informatii. Daca intrebarile nu sunt aplicate in spital, direct pacientilor, ci la un numar de telefon lasat de acestia, oricine poate transmite datele, fara a exista o identificare clara, nestiindu-se cine raspunde la mesaje, si indeosebi la intrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?”.

Sondajul, care plaseaza Spitalul Judetean Braila pe locul doi pe tara in ceea ce priveste mita data personalului medical, este din nou irelevant daca luam in calcul faptul ca nu se cunosc sectiile depre care faceau referire persoanele care au afirmat ca ar fi fost constransi sa ofera mita. Din nou apare o generalizare care nu face decat sa deschida un subiect despre care toti stim ca exista, si care nu reuseste sa aduca informatii clare, precise, care sa sublinieze unde se afla putregaiul din Spitalul Judetean Braila. Contactata telefonic de catre redactorul Infobraila, secretara Consiliului Etic al Spitalului Judetean Braila, Iuliana Calin a declarat ca de la inceputul acestui an pana in prezent nu s-a inregistrat nicio plangere referitoare la suspiciunea de luare de mita in Spitalul Judetean Braila.

Din declaratia managerului spitalului, Delia Rasnoveanu, reiese ca datele sondajului care plaseaza Spitalul Judetean Braila pe locul doi pe tara, in ceea ce priveste coruptia personalului medical, nu sunt in concordanta cu datele de la fata locului, de care beneficiaza conducerea. “Noi avem niste chestionare pe care le aplicam pacientilor periodic, si una dintre intrebari chiar asa suna: «Vi s-au solicitat atentii in spital din partea personalului medical?» Nu sunt raspunsuri cu <Da>, sau daca au fost unul sau doua cazuri(…) Eu chiar am primit foarte multe semnale cum ca nu  se cere nimic, ba chiar au refuzat si atentiile din cate am inteles”, a declarat managerul SJU Braila, Delia Rasnoveanu.

Presedintele CJ Braila, Francisk Chiriac, nu pare a fi uimit de rezultatele sondajului, facand afirmatii care confirma toate aceste informatii aparute in presa, zilele acestea. ”Padure fara uscaturi nu exista din pacate. Partea proasta este ca din cauza acestor uscaturi, foarte multa lume are de suferit. In ciuda investitiilor pe care le face Consiliul Judetean, atat in ceea ce priveste infrastructura medicala cat si in conditiile pe care le oferim medicilor, astfel de comportamente vor eclipsa mereu partile bune ale sistemului medical. Din pacate avem medici foarte buni, specialisti, care sunt bagati in aceeasi oala cu oportunistii, care considera ca este bine sa profite de situatia pacinetilor. Fata de ei ma simt obligat sa iau masurile care se impun si, impreuna cu conducerea Spitalului Judetean, va asigur ca orice metoda de spaga sau atentie va fi aspru pedepsita. Vom merge pana la desfacerea contractelor de munca in aceste cazuri”, a declarat Chiriac.

Facand o scurta analiza a declaratiilor celor doi capi ai Spitalului Judetean Braila rezulta o contradictie mai mare decat intreg sondajul facut de cei de la Anti-Bribery Synergy. Parerile celor doi, diametral opuse, scot la iveala adevaratele probleme ale spitalului din Braila, si anume lipsa de comunicare si incapacitatea partidului aflat la guvernare, ce nu reuseste sa puna in functii vitale oameni capabili. Daca am acorda incredere 100%  informatiilor provenite de la Anti-Bribery Synergy, am putea spune ca spitalul de TBC din Braila este lipsit de coruptie, practica luarii de mita fiind aproape inexistenta. Acelasi studiu arata ca la Spitalul de Pneumoftiziologie, un singur pacient a raspuns <Da> la intrebarea legata de spaga in spital, dintr-un total de 104 respondenti.

In concluzie, in urma celor argumentate mai sus ne permitem sa punem la indoiala veridicitatea sondajului intocmit de Anti-Bribery Synergy, cu argumentul ca, datele obtinute nu au o provenienta clara si nici nu au un esantion reprezentativ pentru a declara sondajul veridic.  Valva facuta zilele acestea mascheaza adevaratele probleme ale spitalelor din Romania, si anume lipsa medicamentelor, strarea precara a cladirilor care stau sa cada peste pacienti si lipsa personalului medical.

Si acum vine intrebarea DACA S.T.S. A REUSIT SA IDENTIFICE MAREA PROBLEMA A SPITALELOR DIN ROMANIA, SI ANUME CORUPTIA, DE CE NU A REUSIT SA O GASEASCA LA TIMP DE ALEXANDRA MACESANU, LUCRU CARE PUTEA FACE DIFERENTA DINTRE VIATA SI MOARTE?

UPDATE: Printr-un comunicat trimis pe adresa redactiei ziarului, referitor la articolul aparut in publicatia online InfoBraila – „STS si Ministerul Sanatatii transforma in carne de tun medicii braileni, ca sa acopere lipsurile din spitale” –  Serviciul de Telecomunicatii Speciale face urmatoarele precizari:

“STS nu administreaza aceasta aplicatie informatica „Feedback pacienti si nici nu intocmeste rapoarte si statistici din raspunsurile pacientilor. Datele colectate prin aceasta aplicatie apartin Ministerului Sanatatii si sunt prelucrate in exclusivitate de catre reprezentantii acestuia. STS doar a dezvoltat acest sistem informatic la cererea Ministerului Sanatatii.”

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>