Published On: mie, sept. 11th, 2019

Top trei cartiere celebre din Braila, oras cu nume dar si renume national, datorita si din cauza unor braileni buni dar si “ne-buni”

“La noi, la Braila/ La tanti Elvira / Usor se castiga lira / Femeia munceste / Barbatul plateste / Ce bine-i la noi, la Braila”

Frumosul nostru oras, cu nume dar si renume national datorita si din cauza unor braileni buni dar si “ne-buni”, m-a inspirat sa realizez un top trei al cartierelor faimoase, in sensul ironic al cuvantului.

Pe locul trei se afla cartierul Ciocarlia ce are ca principal punct de atractie, de inalnire si de “comert” parcul Musat. Pe bancile  coscovite ale parcului se pun la cale mari afaceri cum ar fi transferurile de “marfa proaspata” pentru care Braila este renumita. Zona inconjurata de inaltele blocuri gri este locuita in proportie de 30% de “pestii de uscat” care s-au inmultit extrem de mult si de repede in perioada de prohibitie a inotatoarelor botoase. Perioada de depunere a icrelor s-a prelungit pe tot anul, cu mici intreruperi de cateva saptamani de Craciun si in august.

Pe locul doi in topul celor mai faimoase zone din orasul nostru se afla cartierul Chercea. Zona turistica de maxim interes, Chercea detine unul dintre principalele centre de relaxare si shooping din S-Estul tarii si anume marele TUG, locul in care “marele branduri” ale lumii isi prezinta marfa cu miros de China Town. Tot de acolo se imbraca si inaltele persoanlitati ale Brailei, cutitari de profesie.

Cartierul este faimos si pentru bataile zilnice care se desfasoara la apusul soarelui, intre betivii de la colt.

Primul loc este adjudecat de centrul Brailei, vegheat de ceasul cel greu de descifrat. Tupeul de centru este masurat in numarul injunghierilor facute pe metrul patrat. Taxele de protectie despre care umbla vorba in targ se stabilesc si ele in perimetrul sensului giratoriu. Tot in “buricul targului” se desfasoara intalniri sub clar de luna, intalniri ce lasa ca martori covoarele de seminte tesute cu atata pricepere de catre spargatorii profesionisti.

Viata de cartier orbiteaza in jurul unor termeni necesari supravietuirii in zonele gri: respect, tovaras, baieti, gasca, combinatii. Fara acestea, esti un nimeni de cartier si asta este cea mai trista ipostaza, cea de”borfas”. Pe scara ierarhica, trebuie sa se ajunga la functia de boss sau macar de baietas. Braila de cartier are fauna ei specifica care stie mai bine ca nicio alta fauna sa fluiere, sa “psst-uie” sau sa inoate in apele cristaline ale Elvetiei, Germaniei sau Italiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>