Published On: vin, sept. 13th, 2019

S.O.S. Lacu Sarat! Ipoteze neelucidate, orgolii si nepasare la nivel inalt, totul in timp ce Lacu Sarat “se duce pe apa sambetei”

 

Nebuloasa cu marea necunoscuta care, nedescifrata la timp, va duce la pierdea Lacului Sarat.

Dupa 10 ani de cand perla Brailei a dat primele semne ca s-ar pierde, niciun ministru nu a luat masuri concrete pentru a gasi solutii de salvare a Lacului Sarat si a statiunii. Ajunsa pe mainile celor de la conducerea Chiscani, statiunea cu renume de altadata a ajuns o ruina, degradare la care toti suntem martori taciti.

Perla Brailei a secat in cateva luni cat altele in ani buni, totul sub privirea nepasatoare a autoritatilor. Abia in al doisprezecele ceas acestia au organizat o mobilizare de forte.

Ieri, Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a venit la Lacu Sarat pentru a evalua situatia si a gasi solutii, si apoi a avut o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale si ai institutiilor abilitate in cadrul careia s-a analizat situatia dramatica a Lacului Sarat, si s-au identificat solutii pe termen scurt, precum si unele pe termen mediu si lung. Mai concret, daca discutam despre solutiile pe termen scurt, este vorba despre 5 pasi pentru salvarea in primul rand a lacului 1, in conditiile in care se mentin calitatile terapeutice ale namolului.

Pasul 1. Institutul National de Balneologie recolteaza maine probe din Lacul 1 si comunica spre concesionar cantitatea necesara de apa care trebuie sa ajunga in Lacul 1 pentru o noua prelevare de probe. Pentru ca specialistii de la Institutul National de Balneologie ne-au spus foarte clar: ca sa poata da o solutie privind cantitatea necesara de apa in Lacul 1 astfel incat sa nu se piarda aceste calitati terapeutice ale namolului, trebuie in primul rand introdusa o cantitate minima de apa pentru ca in etapa a doua sa ia o noua serie de probe si sa ne spuna ce cantitate de apa e necesara in Lacul 1, repet, fara a fi puse in pericol acele calitati ale namolului.

Pasul 2. Alimentarea cu apa de catre ANIF, prin canalele de irigatie existente, alimentandu-se prima data Lacul 2 care are o comunicare directa cu aceste canale si, ulterior, prin canalul de subtraversare sa ajunga in Lacul 1 cantitatea minima necesara pentru a putea preleva noi probe.

Pasul 3. Recoltare de noi probe din Lacul 1, de-a lungul catorva zile si monitorizarea calitatii namolului pentru ca sa poata cei de la Institutul National de Balneologie sa ne spuna ce cantitate de apa trebuie sa ajunga in Lacul 1. Dupa care se va transmite de catre Institutul National de Balneologie cantitatea necesara de apa ce va putea fi deversata in Lacul 1 fara a afecta calitatile terapeutice ale namolului din lac.

Pasul 4. Umplerea Lacului 1 la cotele precizate de Institutul National de Balneologie.

Pasul 5. Efectuarea perimetrului de protectie sanitara a acestui lac.

In ceea ce priveste solutiile pe termen mediu si lung, ministrul a promis ca in perioada urmatoare va fi facut un studiu multidisciplinar care sa analizeze atat componenta hidrogeologica, legata de alimentarea cu apa a lacului, cat si cea balneoclimaterica, legata de mentinerea proprietatilor curative ale acestuia si care sa propuna masurile si lucrarile necesare.

In ceea ce priveste mitul conform caruia exista izvoarele subterane care alimenteaza lacul principal, ministrul Apelor si Padurilor a precizat ca exista trei teorii. “Sunt trei ipoteze: una sigura si doua probabile. Dar, in urma studiului care urmeaza sa fie facut pentru a permenentiza debitul necesar din cele doua lacuri, ne va spune clar studiul respectiv, cate dintre celelalte doua ipoteze probebile, sunt sigure. Este sigur ca apa din lac vine in mare parte din apele pluviale. Cele probabile pot fi urmatoarele: poate proveni prin scurgere naturala, de pe panta generala de campie – de la munte, la Dunare – si tot probabil, a treia sursa se afla in izvoare, aflate pe fundul lacului”, a declarat ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes la Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>