Published On: lun, sept. 2nd, 2019

Invierea sportului brailean. Dacia Unirea Braila, intre agonie si extaz / Dupa ce ani la rand “CJ Braila a ingropat sportul”, anul acesta se incearca indreaptarea situatiei

Sportul brailean a decazut in cativa ani, cati altii in zeci de ani! Un membru al consiliului judetean acuza consiliul ca in toti acesti ani nu a facut decat sa ingroape sportul brailean, cu renume pe timpuri.

In cadrul sedintei de consiliu judetean de vineri, Dacia Unirea a primit, ca urmare a votului consilierilor, o finantare de 556.225 lei pentru finantarea programului sportiv  “Braila – 100 de ani de traditie in fotbal”. Consilierul judetean Marian Sirbu, membru PNL, se declara multumit ca Asociatia Club Sportiv “Dacia Unirea” Braila a primit, in sfarsit, o finantare de la CJ, pentru desfasurarea unor activitati sportive. De asemenea, Sirbu face raspunzator pentru decaderea sportului brailean intreg consiliul judetean din toti anii trecuti. “Efortul Consiliului Judetean de a fi de acord, in sfarsit, cu o propunere de-a noastra, sa finantam si fotbalul brailean si celelalte sporturi, ma bucura. Pentru ca tot noi, in anii precedenti am reusit sa ingropam sportul brailean. Ma uitam acum sa vad cu cine joaca Dacia Unirea: astazi joaca cu Recolta Gheorghe Doja. Va dati seama cu ce echipa jucam… Chiar e reprezentativa Braila in Liga a treia… Amintiti-va ca si noi am pus umarul cand am ingropat si echipa de baschet si tot ceea ce a insemnat sport la Braila. Noi va multumim ca in sfarsit sunteti de acord sa existe sport la nivelul judetului Braila”.

In replica, presedintele Francisk Chiriac sustine ca situatia grea in care s-a adancit sportul brailean se datoreaza faptului ca proiectele depuse de unele cluburi sportive nu se incadrau in conditiile legale pentru a fi finantate. In acest scop s-a organizat o a doua sesiune de depunere a proiectelor. “Au inteles ca trebuie sa aduca documente legale pentru aceste proiecte si uitati ca pana la urma am ajuns la un numitor comun si finantam si sportul de performanta in Braila. Eu sper ca la anul sa nu mai fie probleme, sa putem finanta din timp aceste programe sportive, astfel incat si cei care conduc aceste cluburi private sa poata sa-si faca un management sanatos pentru anul competitional viitor”, a replicat presedintele CJ Braila.

Infiintata in anul 1919, Dacia Unirea Braila are o traditie de 100 de ani in sportul romanesc. Ion Chirila, “In zile si nopti pe stadion” ilustreaza apogeul echipei de mare succes in anii ’40. “In toamna lui 1940 Braila era in A. Si ce bucurie! Era un colonel la Braila ce aducea fanfara la meci pentru un refren special, cu do-mi-sol-do, do-sol-mi-do urmat de “Mulți ani traiasca!” ori de cate ori FC Braila marca un gol… FC Braila n-a prea castigat de multe ori dar a lasat si amintiri frumoase: Ripensia a castigat greu cu 3-2. Ziua de glorie a Brailei a fost la 5-2 cu UDR-ul, Weiss un fel de Baratki al Brailei marcand 3 goluri.”

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>