Published On: vin, sept. 13th, 2019

Brailita, de la “borfasii” specializati in barbut din perioada interbelica, la “buriceii” guvernatorul Buricea de astazi

Unul dintre cartierele Brailei apare si in clasamentul celor mai nesigure cartiere din Romania, si anume Brailita, pe locul 18 din 20. Desigur, nu ne ramane decat sa speram ca realizatorii acestui studiu sunt prea pretentiosi pentru era in care traim si ne platim datoriile.

Cartierul Brailita avea in perioada interbelica reputatia unui loc rau famat, murdar si violent, populat cu borfasi. Numarul infractiunilor care aveau loc aici era mult mai ridicat decat in celelalte cartiere ale Brailei. Aici existau numeroase carciumi, frecventate de ucigasi, de hoti si de alti indivizi dubiosi.

Scriitorul roman Fanus Neagu a evidentiat proasta reputatie a cartierului Brailita, descriindu-l astfel in romanul Ingerul a strigat (1968):

“Brailita care – la data cand se petrec lucrurile povestite aici – era, indiscutabil, cel mai insalubru cartier al orasului, mai nenorocit si mai paraginit chiar decat Comorofca lui Panait Istrati, arunca prima, spre centru, cetele de haidamaci care ii cladisera, cu lovituri invartite de cutit, faima si glorie solida in lumea borfasilor. Acolo in Brailita, pe o arie de cateva sute de metri patrati, de o parte si de alta a podului zbierat in cantece de lautarii din cele o jumatate de mie de carciumi: „Si la podu Brailita, hotii ciorii, ma / mi-au furat hotii caruta”, era capitala barbutului. Pana si borna kilometrica, din marginea terasamentului de cale ferata, era punctata ca un zar.

Brailita isi incepe existenta prin 1850.  Inca pe la 1865-1870 imprejurimile se populau cu oameni nevoiasi care nu-si puteau cladi case in oras. Bordeie invelite cu pamant, casoaie fara nicio regula, rasareau tot mai dese pe intinsul Islazului Brailei. In comuna exista un mare centru industrial, fiind instalate fabrici mari de caramida, fabrica de sifon, marele santier Franco-Roman, cu 100000000 lei capital.

Brailita astazi, atractie turistica pentru strainii doritori de senzatii tari

In prezent, Brailita ar putea deveni o importanta atractie turistica pentru strainii doritorii de senzatii tari si de adrenalina. Turistii dornici de palpitatii pot veni in Brailita pentru a vedea pe viu, cum e sa fii jefuit, talharit, amenintat, fugarit, ba chiar si un pic altoit de catre personaje special angajate pentru treaba asta. Este locul ideal unde magicienii cu 7 clase iti fac portofelul sa dispara “in neant” fara sa simti sau sa vezi ceva.

Acea oaza destinata aventurilor urbane te poate face sa dispari din plina strada, dupa care, la finalul „petrecerii”, sa ti se garanteze ca esti in siguranta.

Cartierul Brailita are si propriul “guvernator”, in persoana lui Dumitrel Buricea, ajutat de aghiotantii sai, “buriceii” mai mici. El cu baietii lui au in grija intreg cartierul Brailita, si dupa cum se stie, in zona nu au fost probleme de impartire a suprematiei. Se implica mai rar in scandaluri, insa gruparea “buriceilor” este cea mai importanta pe piata prostitutiei din Braila, si de vreo 15 ani, pe pietele din Italia, Spania si Anglia.

Nascut in Brailita

Marturia unui brailean numit Costel, nascut si crescut in mijlocul cartierului Brailita, pentru care scoala si biserica erau singurele locuri sigure din cartier.

“Am trait in Brailita, un cartier faimos pentru faradelegile care se petreceau intr-o vreme acolo. In copilarie am asistat la nenumarate batai intre tigani, romani si lipoveni, soldate, nu de putine ori cu sange imprastiat pe asfalt. Multe dintre incaierari se terminau cu barbati injunghiati, descinderi ale politiei, bocete de inmormantare si criminali aruncati in spatele gratiilor. Era o viata dura in Brailita pe vremea cand eram eu copil. Haimanalele care rezemau gardurile cartierului se puteau lega oricand de oricine. Era si o chestie de noroc sa treci teafar pe strada daca nu erai din cartier. Doar doua locuri erau tabu pentru borfasi: scoala si biserica. Si multa vreme am ramas cu ideea asta in cap, ca scoala si biserica sunt cele mai sigure locuri din lume.”

Cunoscut in trecut ca unul dintre cartierele in care cutitele erau la moda, Brailita nu se dezice in prezent de aceasta proasta reputatie, consolidand-o din an in an cu cate o injunghiere sau cate un atac armat.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>