Published On: vin, aug. 23rd, 2019

Se extinde pesta porcina in Braila. Porci sacrificati in localitatile Traian, Romanu si Batogu

Dupa mai bine de doi ani de la debutul bolii in tara noastra, focarele pestei porcine se tot extind. Judetul Braila se afla pe locul doi in Romania, dupa judetul Tulcea, in ceea ce priveste amploarea fenomenului.

Zilele acestea se vor ucide porcii din localitatile Traian, Romanu si Batogu, aceste commune fiind  cuprinse in zona de protectie (3 km in jurul focarului). La Braila au fost 140 de focare, dintre care 11 in exploatatii comerciale.

Ieri, 22 august 2019, prefectul Brailei a informat ca sunt trei suspiciuni de pesta porcina in localitatea Esna – Movila Miresii, sat Vultureni din comuna Ciresu si la Viziru.

“Astazi (n.r. ieri 22 august) am sustinut o informare de presa la Sala Ronda a Palatului Administrativ, privind Situatia PPA la nivelul judetului Braila, care se prezinta astfel:
In anul 2019 la data de 22.08.2019:
– 46 focare la porci domestici
– 6 fonduri de vanatoare cu 23 de cazuri
– 28 localitati afectate din 19 UAT-uri
– 4712 porci ucisi
– 35 porci morti
– 18 focare inchise
– 3 suspiciuni in lucru: Esna – comuna Movila Miresii, Vultureni – comuna Ciresu, Viziru”, a precizat prefectul Brailei.
Zilele acestea a fost aprobata uciderea preventiva a porcilor in localitatile Traian, Romanu si Batogu. Aceste localitati sunt cuprinse in zona de protectie (3 km in jurul focarului). Au fost formate echipe mixte din lucratori din cadrul IPJ si IJJ Braila.

Pana la data de 20.08.2019 au fost despagubiti 9.214 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 253.778.370 de lei. In judetul Braila au fost platite despagubiri pentru 3.367 de exploatatii dintr-un total de 3.410 de exploatatii in valoare de 172.712.420 de lei, adica 68% din valoarea despagubirilor.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>