Published On: mie, aug. 21st, 2019

Peretii Spitalului de Psihiatrie din Braila, candva patati cu sange nevinovat, ascund acum o liniste multumitoare

Datele colectate de Centrul de Resurse Juridice indica ca, in perioada septembrie 2017 si septembrie 2018, in Romania, au decedat 1447 persoane cu dizabilitati institutionalizate, printre care 40 de copii, si aproximativ 609 de persoane cu varsta sub 70 de ani. Pentru comparatie, in intreg sistemul penitenciar romanesc, notoriu pentru conditiile de trai proaste, au decedat 103 persoane in anul 2018, dintr-un total de 20 972 de persoane private de libertate.

Acest numar exorbitant de decese, include 259 de decese cauzate, cel putin in parte, de infectii ale cailor respiratorii: pneumonie; bronhopneumonie; pneupatie si bronhopneupatie. Printre alte cauze suspecte de deces, ce pot indica situatii de neglijenta si proasta ingrijire, se numara 27 de decese cauzate de asfixie mecanica cu bol alimentar; 10 decese cauzate de ocluzii intestinale; 13 decese cauzate, cel putin in parte, de virusul hepatitei B sau C; 38 de cazuri de casexie;  2 cazuri de peritonita; 8 cazuri de malnutritie; 8 cazuri de TBC; 1 deces cauzat de virusul HIV; 2 cazuri de enterocolita; 2 cazuri de intoxicatie cu substanta coroziva; necroza gastrostoma alimentatie (1 caz). Multiple persoane cu dizabilitati decedate prezentau escare de decubit, acestea fiind uneori suprainfectate cu E-Coli, B Pioceanic, indicand o ingrijire deficitaraDin numarul de 1447 de persoane cu dizabilitati decedate, 92 dintre aceste persoane erau puse sub interdictie.

Ingrijorator este ca un numar mare dintre decesele raportate sunt inregistrate ca avand cauza decesului doar „stop cardio-respirator”, camufland astfel elementele prevenibile care au condus la deces (precum pneumonia).

Un studiu efectuat cu privire la decesele pacientilor varstnici cu probleme de sanatate mintala cauzate de asfixie mecanica cu bol alimentar, indica faptul ca „lipsa partiala a danturii, sprijinul periodontal insuficient al dintilor, impreuna cu gura uscata cauzata de medicamentatia psihiatrica, conduce la dificultate in mestecare, inghitire si formarea bolului alimentar”, fiind un factor responsabil pentru numarul crescut de astfel de decese.

Datele statistice cu privire la numarul si cauzele deceselor persoanelor cu dizabilitati institutionalizate sunt necesare si pentru a putea intelege care sunt deficientele si pentru a elabora politici si masuri de prevenire a acestor decese si de imbunatatire a calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati vulnerabile aflate in  grija institutiilor rezidentiale si spitalelor de psihiatrie.

Datele ce privesc Spitalul de Psihiatrie Sf. Pantelimon Braila din perioada 2017-2018 nu sunt alarmante. Conform datelor obtinute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), numar total de persoane cu dizabilitati care au decedat in spitale si sectii de psihiatrie: 3 (2 adulti, 1 varstnic), toate trei decesele avand certificate constatatoare semnate de medicul legist, decese semnalate catre Consiliul de Monitorizare. Doua dintre cele 3 decese au fost cauzate de afectiuni ale sistemului cardio-respirator (pneumonie, bronhopneumonie, pneupatie, bronhopneupatie).

In ultimii ani atmosfera din cadrul Spitalului de Psihiatrie Braila a fost linistita, dar nu putem insa uita incidentul din 2012 care a ingrozit Braila. La numai 30 de ani, un brailean a ajuns sa fie omorat in bataie chiar in timp ce se afla la spital, unde, in mod normal, ar fi trebuit sa primeasca ingrijiri medicale si nu corectie cu bastonul. Culmea, cel care i-a aplicat loviturile mortale a fost chiar un supraveghetor, in varsta de 57 de ani, angajat al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Braila. Socant este faptul ca pacientul a fost lovit cu cruzime in timp ce era total lipsit de aparare, fiind legat in camasa de forta si sedat. Barbatul care i-a curmat viata a ajuns in spatele gratiilor, fiind cercetat pentru infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte.

Tragedia s-a intamplat in seara zilei de 6 august 2012 cand Ionel Dragu a ajuns la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean Braila, fiind dus chiar de catre mama sa, care a observat ca, in ultimul timp, acesta se simtea din ce in ce mai rau si era tot mai slabit. In jurul orei 22.00, pe fondul afectiunilor medicale, bolnavul a inceput sa aiba un comportament deranjant pentru ceilalti pacienti, avand vedenii si fiind agitat. In aceste conditii, medicul de garda a decis ca Ionel Dragu sa fie transferat la Spitalul de Psihiatrie. El a fost urcat intr-o ambulanta al carei echipaj era format din asistenta, sofer si un brancardier, fiind transportat la cealalta unitate medicala. Intrucat era confuz si agitat, bolnavului i s-a facut un tratament specific, dupa care a fost dus intr-un salon si legat de pat de catre supraveghetor. La un moment dat, Ionel a cerut sa mearga la baie, astfel ca a fost dezlegat, insa, la intoarcerea pe holul de la triaj, a luat un scaun dintr-o camera alaturata si i-a dat in cap supraveghetorului. Angajatul spitalului a cerut ajutor, la locul incidentului venind imediat doctorul, asistenta, paznicul de la poarta si un pacient. Ionel Dragu a fost dus in salon, unde a primit calmante si a fost contentionat (legat de pat). Ramas singur cu bolnavul, supraveghetorul Cornel Ghica si-a pierdut cumpatul si a inceput sa il loveasca cu bastonul de cauciuc, mai ales in zona capului si a testiculelor, pana l-a lasat fara suflare. In dimineata zilei de 7 august, mama tanarului l-a cautat la Spitalul Judetean, de unde a aflat ca fiul sau a fost transferat la Psihiatrie, insa, cand a ajuns acolo, la ora 8-8.30, i s-a spus ca acesta a murit.

Supraveghetorul a fost arestat, medicul si asistenta fiind urmariti penal

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>