Published On: vin, aug. 23rd, 2019

23 august / Calatorie in timp, in “Epoca de Aur” a Romaniei. Parade de dimensiuni megalomanice, mici si bere

23 august este o zi de referinta in istorie, sarbatorita drept ”Zi Nationala” in comunism, pe care romanii si regimul o sarbatoreau cu mult fast.

Ce inseamna 23 august in istorie

23 august este important din doua puncte de vedere pentru romani. Pe 23 august 1939 se semneaza la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marcheaza istoria europeana si celebrul protocol secret care ne afecteaza in mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregateste socul psihologic din vara anului 1940 pentru romani. In al doilea rand, pe 23 august 1944 Romania a trecut de partea Aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, intorcand armele impotriva fostilor aliati, nemtii.

23 august 1944 este ziua in care Regele Mihai, sprijinit de Blocul National Democratic, l-a convocat pe maresalul Ion Antonescu la Palatul Regal si i-a cerut incheierea unui armistitiu cu puterile aliate. Regele nu era de acord cu inaintarea Armatei Romane in interiorul URSS, alaturi de Germania nazista.

In cursul serii, Regele Mihai a transmis prin radio o proclamatie catre popor:

“Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice, precum si starea de razboi cu Marea Britanie si Statele Unite”, spunea Regele Mihai I, in Proclamatia pentru tara rostita la radio, in seara zilei de 23 August 1944.

Ca urmare a acestui act, maresalul Ion Antonescu si ministrii sai au fost arestati. Romania intorcea armele si se alatura Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei.

Istoricii militari spun ca intoarcerea armelor din 1944 a scurtat Razboiul Mondial cu sase luni si a evitat pierderea catorva milioane de vieti omenesti, iar istoricii academicieni sunt de acord ca momentul de la 23 august a fost alternativa care a provocat cele mai mici pagube Romaniei.

23 august in “Epoca de Aur”: manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice, mici si bere

Intre 1948-1989, ziua nationala a Romaniei a fost declarata data de 23 august. Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai I in data de 30 decembrie 1947, Camera Deputatilor a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populara Romana. Ziua de 23 august a fost adoptata drept sarbatoare de stat, sub numele de ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare in Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in anul 1944.

Parade fastuoase, materiale de propaganda, demonstratii ale oamenilor muncii, cantece pionieresti, marsuri militare sau spectacole omagiale erau doar cateva dintre manifestarile organizate in “Epoca de Aur” pentru a celebra ziua de 23 august. Pregatite cu cateva luni inainte, activitatile dedicate zilei in care Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste si s-a alaturat Coalitiei Natiunilor Unite s-au transformat intr-un omagiu adus conducatorului mult iubit, Nicolae Ceausescu. Sarbatoarea din 23 august a fost acaparata de comunisti pentru a marca cu fast “propasirea comunismului” si “idealurile muncitoresti” ale poporului roman dar si pentru a omagia “conducatorii iubiti”.

Pe Stadionul 23 august se tineau manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice. Elevii, artistii, dar si muncitorii din uzine, cu totii erau obligati sa participe la demonstratiile in cinstea cuplului dictatorial de pe 23 august.

Demonstratiile populare desfasurate in toate orasele tarii aveau o componenta militara, in care defilau militarii Armatei Romane cu echipamentul de lupta din dotare, componenta iubita foarte tare de copii si tineri.

Urma defilarea sportivilor, de asemenea urmarita de toti cu interes si placere pentru ca ii puteau vedea pe cei mai buni sportivi ai tarii, campioni mondiali si olimpici (pe atunci aveam destui medaliati…) in costumele cluburilor de care apartin, pe care alegorice cu „minimontaje” din diferite sporturi, apoi veneau pionierii si studentii.

Totul se incheia cu „marea demonstartie a oamenilor muncii”, in care mii de participanti omagiau „realizarili” societatii socialiste multilateral dezvoltate condusa cu neasemuita intelepciune spre comunism de tovarasul Nicolae Ceausescu.

Dupa ce se termina demonstratia, romanii incepeau adevarata petrecere. Pe drum erau tonete cu mici, eugenii si Pepsi. Dupa ce se terminat totul, 23 august dupa amiaza insemna petrecere si gratar, probabil o imagine idilica pentru multi dar cei care au muncit pe stadioane in perioada comunista nu vor uita niciodata aceasta sarbatoare.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>