Published On: mie, iul. 31st, 2019

Sute de elevi braileni au abandonat scoala in anul scolar 2018-2019 / Saracia lasa copii fara carte

In anul scolar 2018-2019, in judetul Braila s-au inregistrat 323 de cazuri de abandon scolar. Numarul este ingrijorator si este repartizat astfel: 89 in mediul urban si 234 in mediul rural. Potrivit unui raport al Inspectoratului Scolar Judetean, din totalul celor 323 de cazuri, 287 erau elevi de scoala primara sau gimnaziala (54 din mediul urban si 233 din mediul rural). Pe de alta parte, in anul scolar trecut au fost reintegrati 82 de elevi (17 din mediul urban si 65 din mediul rural).

Cauzele principale care determina elevii sa abandoneze scoala sunt reprezentate de situatia materiala precara a familiei, modelul educational oferit de parinti, dezorganizarea familiei sau migratia in alte tari. Un al motiv, pentru care renunta la studii unii dintre elevi, il constituie influenta nefasta a anturajului cu care le place sa se inconjoare, fiind indemnati la furturi, violuri, talharii si alte fapte reprobabile. Fetele de etnie  rroma care se casatoresc nu mai doresc sa mai frecventeze cursurile. Tot situatia materiala si dorinta de a ajuta familia este o cauza care determina elevii de liceu sa abandoneze scoala pentru a munci.

Potrivit raportului, principalele masuri luate de Inspectoratul Scolar in sensul prevenirii absenteismului scoar vizeaza constituirea de la inceputul anului scolar a bazei de date cu elevii aflati in risc de abandon si identificarea cauzelor care au dus la aceasta situatie, monitorizarea elevilor respectivi, consilierea directorilor, consilierilor scolari si a dirigintilor cu privire la fenomenul absenteismului scolar, incurajarea directorilor in a sesiza Directia pentru Protectia Copilului si politistul de proximitate cu privire la situatiile in care copiii nu frecventeaza scoala, pentru a crea cadrul legal de sanctionare a parintilor dezinteresati, includerea problematicii abandonului scolar in cadrul orelor de dirigentie, precum si in cadrul cercurilor cu directorii, cu prezentarea exemplelor de buna practica.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>