Published On: vin, iul. 19th, 2019

LA MULTI ANI Diana Mocanu! / Copilul minune al natatiei, emblema Brailei, implineste astazi 35 de ani

Diana Mocanu reprezinta un nume emblematic al natatiei romanesti,  prima campioana olimpica la inot a Romaniei, dubla campioana olimpica la Olimpiada de la Sydney 2000. “Nu m-am considerat niciodata o vedeta!”

S-a nascut pe 19 iulie 1984, la Braila. Primii pasi spre performanta i-a facut in bazinul  Liceului cu Program Sportiv din Braila, la varsta de 6 ani. De atunci medaliile de aur au inceput sa curga precum apa printre mainile si picioarele dibace ale campionei. In cadrul Jocurile Olimpice de la Sydnei din anul 2000 a obtinut aur la probele 100m spate si 200m spate.

In 2001, la Campionatele Mondiale Fukuoka a obtinut din nou aur la proba 200m spate si argint la 100m spate

Campionatele Europene din anii 2000 de la Helsinki au adus in palmaresul campionei 3 medalii de argint si una de bronz.

La varsta de 19 ani s-a retras din competitii devenind apoi antrenoare, timp in care a inteles ca pe margine e, uneori, mai greu decat in apa.

Pustoaica de 16 ani, tunsa baieteste si care a uimit o lume intreaga la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, unde a cucerit doua medalii de aur la inot, a pastrat din imaginea ei de atunci doar zambetul retinut.

Pe mine fizicul nu m-a avantajat niciodata. Imi aduc aminte perfect discutiile pe care le auzeam in copilarie la concursuri, la alti antrenori sau parinti: ca n-o sa fac nimic, ca sunt mica si indesata, ca e imposibil sa inot asa bine. Asta m-a motivat. In prima faza, ma suparam foarte tare, dar antrenoarea imi spunea sa nu-i bag in seama, sa-mi vad de treaba.

In fiecare dimineata, la 7 fara un sfert eram in apa. Nu faceam mult pana la bazin, 10 minute pe jos, dar uneori, iarna, inaintam plangand prin zapada pana la genunchi. Stiam ca n-am incotro, astea-s variantele. Ce puteam sa fac, daca am mers pana atunci pe drumul ala, sa zic stop?

De la varsta de 12 ani a trebuit sa fac fata unui volum de munca imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe masura. Recordurile mele nationale la toate categoriile de varsta au rezistat multi ani..

Nu mi-a fost greu sa iau decizia sa ma opresc. Eram terminata fizic si psihic. Dupa Sydney am cerut o pauza de un an, dar m-au obligat sa merg mai departe. Iar eu eram satula de apa, nu mai puteam sa privesc bazinul cu placere. Am mai tras de mine in 2001 apoi am spus Stop si reset,  pentru ca nu am mai avut nicio motivatie. Am plecat acasa, am vrut sa raman aproape de parinti pentru ca multi ani am stat departe de ei, m-am plimbat prin tara, m-am relaxat, anii au trecut, am muncit, mi-am intemeiat o familie, m-am bucurat de maternitate. Si am ramas in natatie. N-am fugit niciodata de nimeni.” Asa rezuma Diana Mocanu drumul ei spre faima, si inapoi.

In prezent, Diana Mocanu este antrenoare la Braila, o mama si sotie fericita. Recunoaste ca nu va fi niciodata dura cu elevii sai, cum au fost antrenorii cu ea. “Eu nu am agreat niciodata agresivitatea, duritatea, oricare ar fi fost situatia. Cand vine copilul la bazin, il las sa faca cum vrea el. Daca doreste sa intre cu colacul sau cu pluta, daca asa se simte el bine, asa il las. Nu am pus niciun copil sa invete sa inoate cu forta. Vreau sa vina cu placere la curs, sa inceapa sa iubeasca apa. La un moment dat, renunta si la pluta cand ii vede pe altii ca se poate si fara.

LA MULTI ANI, DIANA MOCANU!!!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>