Published On: lun, iul. 22nd, 2019

Ambrozia, la ea acasa in Braila! Una dintre cele mai nocive plante se inalta maret prin zona verde a trotuarelor din municipiu, facand tot mai multe victime

Una dintre cele mai nocive plante, cu un puternic efect alergen, este ambrozia. Aceasta buruiana este cauza tot mai multor alergii. Ambrozia este considerata periculoasa pentru romani. Ei nu stiu cum arata. Conform ultimelor estimari, intre 10-15% din populatie sufera de alergie in timpul verii. In cazul pacientilor astmatici, polenul ambroziei poate declansa tuse si crize de astm care trebuie tratate corespunzator.

Planta extrem de periculoasa poate provoca astm, eczeme si dermatite, mai ales de la inceputul lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie. Desi sunt legi clare care prevad amenzi usturatoare pentru cei responsabili de prezenta acestei buruieni, se pare ca nici Primaria si nici proprietarii de terenuri din Braila nu par prea afectati de controalele incepute conform legii, la inceputul lunii iulie.

Pentru cei ce se stiu alergici la aceasta planta situatia este mai clara, insa, sunt sute de persoane care nu ai idee care este cauza care le agraveaza starea de sanatate. Sensibilizarea alergica la polenul de ambrozia se manifesta clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivita si astm, dar pot aparea si simptome cutanate, inclusiv urticarie si angioedem, putandu-se ajunge la manifestari similare celor din socul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: stranut, prurit nazal, obstructie nazala, secretii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculara, lacrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiratie sau wheezing.

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, si edem dureros al tesuturilor profunde, care afecteaza mai frecvent zonele periorala, periorbitala, limba, zona genitala, si extremitatile. Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbusti, apartinand familiei Asteraceae, provenind din America de Nord si America de Sud, de unde s-a raspandit prin Europa. Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc in special in regiunile plate, sarace in apa si nisipoase. Varii specii de Ambrosia produc cantitati mari de polen, care, prin diseminare anemocorica, este una dintre principalele cauze de „febra a fanului”. Trebuie mentionat ca ambrozia infloreste intre sfarsitul lui iulie si sfarsitul lui septembrie. O planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen ~20 microni diamentru~ si pana la 30.000 de seminte care isi pastreaza calitatile germinative 40 de ani.

Cei care nu-si indeplinesc aceasta obligatie de a o elimina vor primi un avertisment scris si, daca nu se conformeaza, vor fi amendati cu amenzi cuprinse intre 750 si 5.000 de lei – persoanele fizice, si 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice. O comisie mixta va verifica si va constata nerespectarea acestor dispozitii legale.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia si normele pentru aplicarea acesteia obliga firmele si persoanele fizice care au terenuri sa ia anual masuri pentru eradicarea ambroziei. In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la 20.000 de lei.

Concret, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligati sa ia masuri pentru distrugerea buruienii pana la data de 30 iunie. Adica sa faca lucrari de intretinere precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Ca sa verifice daca au luat masuri pentru combaterea ambroziei pana pe 30 iunie, autoritatile desfasoara doua valuri de controale. Primul val, care a fost in perioada 1 – 15 iulie, a adus numai avertismente pentru cei care n-au luat masuri, insa al doilea val, care este in perioada 16 – 31 iulie, aduce direct amenzi.

Pe deasupra, acolo unde sunt semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritatile vor putea face controale suplimentare.

In Braila se pare ca masuri nu prea s-au luat nici din partea Primariei, nici din partea proprietarilor de terenuri din municipiu. Buruiana creste nestingherita atat prin zona verde a trotuarelor de pe strada Plevna cat si in cartierul Apolo, punand in pericol sanatatea brailenilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>