Published On: joi, iun. 6th, 2019

Spitalul Judetean Braila, bomba cu ceas a infectiilor spitalicesti, a inregistrat 90 de cazuri de infectii de la inceputul anului / „Numarul de cazuri care arata o tendinta de crestere, consider ca este o tendinta spre normalitatea raportarilor”

Managementul defectuos al doamnei Rasnoveanu, cea “emotiva din fire” si eterna beneficiara de o a doua sansa pe banii si sanatatea brailenilor, corelat cu o infrastructura veche, fac din Spitalul Judetean Braila o bomba cu ceas ce sta sa explodeze din moment in moment, putin cate putin, amenintand sanatatatea si asa subreda a brailenilor de rand, cei ce nu isi permit sa beneficieze de confortul si siguranta unui spital privat, asta si din “marinimia” conducerii C.J.A.S. Braila, care incheie in mod arbitrar contracte cu furnizorii privati de servicii de sanantate.

Spitalul Judetean Braila, cel cu nota 6 la scurta evaluare a doamnei ministru al sanatatii, Sorina Pintea, a inregistrat de la inceputul anului 90 de cazuri de infectii nosocomiale, din totalul de 98 existente la nivelul municipiului. Declaratia privind numarul de imbolnaviri ii apartine sefuluil Directiei de Sanatate Publica (DSP) Braila, Gabriel Ciochina. Cladirea cu faianta pe pereti si podea de beton reprezinta mediul mai mult decat prielnic de aparitie a infectiilor intra-spitalicesti, asa ca infrastructura deplorabila joaca un rol esential in cresterea cazurilor de imbolnaviri.

„Acord nota 6 din punct de vedere al infrastructurii, iar din punct de vedere al calitatii actului medical, intre 8 si 9. Voi mai veni o data, in luna august, sa vad ce se intampla cu banii de investitii. Din punct de vedere al infrastructurii, va dau un exemplu absolut banal: nu se mai poarta faianta pe pereti, nu se mai poarta podelele de beton, se pune un parchet antimicrobian, ca sa poata fi dezinfectat, pana la urma discutam despre infectiile din spitale. Practic, asta ne intereseaza la infrastructura, sa avem posibilitatea sa facem si un control al infectiilor asa cum trebuie. Nu ca nu vor exista. Intotdeauna vor exista infectii in spitale, dar important este sa fie putine si efectul lor sa fie cat mai mic”, a spus Pintea in urma cu cateva luni.

In afara de cele 90 de cazuri raportate de Spitalul Judetean de Urgenta Braila, mai sunt trei cazuri la Spitalul de Paleatie, trei la Spitalul de Pneumoftiziologie si doua la Spitalul de Psihiatrie. Cele mai multe infectii nosocomiale sau infectii asociate asistentei medicale, cum se numesc dupa noul Ordin de Ministru din 7 octombrie 2016, au fost cu Clostridium difficile, o infectie cu o incidenta mare, care apare in mediul spitalicesc in relatie directa cu tratamentul pe baza de antibiotice si care necesita masuri speciale de izolare, din cauza gradului mare de contagiozitate.

„In 2018 au fost analizate, validate si anchetate in unitatile spitalicesti din Braila 194 de cazuri de infectii asociate asistentei medicale si a rezistentei microbiene. Din cele 194 de cazuri, 178 au fost la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta, sase TBC, zece la Spitalul de Paliati. In 2017, comparativ cu 2018, am avut raportate 131 cazuri. Numarul de cazuri care arata o tendinta de crestere, eu consider ca este o tendinta spre normalitatea raportarilor. Sunt anumite bacterii specifice imunitatilor sanitare, practic le intalnesti in toate unitatile sanitare din Romania. Dar sunt si situatii in care iti iei masuri tu, ca si personal medical, dar microbii pot fi adusi de apartinatori”, a spus Ciochina. SJU Braila functioneaza in trei locatii diferite, starea generala a cladirilor fiind una medie, motiv pentru care ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a acordat, in luna martie, cand s-a aflat intr-o vizita la unitatea medicala, nota 6 din punct de vedere al infrastructurii.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>