Published On: lun, iun. 24th, 2019

Sanzienele / Noaptea in care fetele nemaritate strangeau flori pentru a le pune sub perna in noaptea dinainte, pentru a-si visa ursitul

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor.

Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor. Alte nume atribuite sunt Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii – Dragaicele. Aceasta este o sarbatoare a iubirii si a fertilitatii.

Exista superstitia conform careia persoanele care nu le sarbatoresc corespunzator aceasta zi vor ajunge sa supere Sanzienele. Acestea se razbuna pe femeile care nu sarbatoresc aceasta celebrare, pocindu-le gura. Totusi, nici barbatii nu scapa usor. Cei care au jurat stramb sau au facut unele fapte rele vor suferi pedepse ingrozitoare.

Ce este bine sa faci de Sanziene, ca sa iti mearga bine tot anul, sa fii plin de belsug, iar partenerul de viata sa te iubeasca ca in prima zi! Sanzienele se sarbatoresc, in traditia populara, in ziua Nasterii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, sarbatoare crestina celebrata in fiecare an la 24 iunie.

Frumoasele, Zanele, Dragaicele, Danse, Valve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vantoase, Zane, Domnite, Maiastre, Imparatesele Vazduhului. Asa se mai numesc Sanzienele, in functie de regiune. Chiar daca au denumiri diferite, ele fac acelasi lucru. Potrivit credintei populare, in aceasta noapte, portile cerului se deschid, iar Sanzienele incep sa cante si sa danseze in cete, de obicei in numar impar.

Noaptea este una magica, iar Sanzienele se prind in hora, in plin camp, insa nu este bine sa le vezi, deoarece iti poti pierde mintile. Chiar daca nu le vezi, se spune ca este bine sa le pastrezi traditiile, deoarece isi pot schimba imediat comportamentul si in loc de bunastare si rod, iti pot aduce contrariul!

In noapte de sanziene, lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana si pentru aceasta se fac practici de pomenire a mortilor numite Mosii de Sanziene, cand se deretica mormintele, se pun flori, se aprind lumanari si se da de pomana la cimitir. Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri, peste care arunca substante puternic mirositoare, apoi se buciuma si se striga in jurul lor.

Sarbatoarea Sanzienelor a fost dintotdeauna asteptata cu nerabdare de fetele tinere. Ele fie strangeau flori de sanziene pentru a le pune sub perna in noaptea dinainte, pentru a-si visa ursitul, fie isi faceau cununi din aceste flori, pe care le lasau in noaptea respectiva in gradina. Daca le gaseau dimineata pline de roua, era semn sigur de maritis.

Din flori de sanziene si din spice de grau, fetele tinere impletesc cununi, pe care le poarta pe cap in ceremonialul numit Jocul Dragaicei, reprezentand zeita agrara. Cununile sunt pastrate pana in anul urmator, agatate la usa de intrare a casei, la ferestre, la stalpii portilor, la pietrele de hotar si pe crucile mormintelor, cu semnificatia de a apara oamenii, animalele si recolta de fortele nefaste, malefice, dar si de grindina, inundatie, furtuna si alte fenomene extreme ale naturii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>